На 12 септември ще се проведе прекият избор на председател на БСП

15:35, 13 юни 20 / Политика 25 3130 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Националният съвет на БСП прие нови дати за пряк избор на председател и конгрес – на 12 септември ще се проведе прекият избор на председател, а конгресът ще е на 26 септември. Решението е взето с пълно мнозинство, предаде репортерът на „Радио К2“ Илиана Беновска.

"Корнелия Нинова трябва да си отива, вредна е за партията, вредна е и за България", заяви Георги Гергов преди началото на пленума.
Това е първото събиране на социалистите от доста време насам заради извънредното положение. Последното заседание беше в края на февруари месец.

Междувременно лидерът на ПЕС Сергей Станишев смята, че „не може да позволяваме нещо, което касае фундаментални неща за функционирането на партията, като избирането на лидер и провеждането на конгреса, да бъдат правно оспорими. Един човек от подписалите да каже, че си оттегля подписа и всичко пада”, предаде БГНЕС.

Станишев разкритикува и намерението на левицата за стартиране на всенародна подписка с искане за оставка на правителството „Борисов 3”. „Тази инициатива поражда повече въпроси, отколкото отговори. Колко време ще продължи? Какви параметри гоним? Какво целим с тази подписка? Според мен се държим като извънпарламентарна сила. Имаме толкова инструменти – парламентарни питания, дебати на тази основа, анкетни комисии за всичко, случващо се в държавата и скандалите около ГЕРБ. И разбира се – вот на недоверие. Всичко това трябва да се използва”, подчерта Сергей Станишев.



Публично обявеното е, че на Пленума ще се обсъжда започването на подписка в цялата страна за оставка на кабинета „Борисов 3“. Причината са обвиненията на хазартния бос в изгнание Васил Божков.

50-ия конгрес на партията ще бъде на 10 и 11 октомври в зала 1 на НДК. С най- много номинации е Корнелия Нинова, втори е доскорошната й дясна ръка Кирил Добрев.

Решението за избора на лидер обаче е взето с подписи, така че можем да очакваме вътрешната опозиция в БСП да повдигне въпроса.

Снимка: БГНЕС

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама