Нуждаят ли се медиите от държавата като рекламодател?

14:07, 04 юни 20 25 1879 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

За мен новата нормалност в медиите ще е новата ненормалност – ще се търси държавата, която е чудовищно голям рекламодател. Т.е. работата с държавата, поддържането на някаква дипломация с властта и със силните на деня, е животоспасяващо за всяка медия. Това посочи Иван Михалев от Медийна група България по време на конференцията COBIZ-20

Днес е последният ден от първата голяма конференция, насочена към малкия и среден бизнес в сферата на услугите след коронавируса - COBIZ-20: Business after the world pandemic. Тя се организира от URBO и Joker Media Rental, за да стартира дебат за икономическите и финансови предизвикателства и възможности в следващите месеци. Първият панел разгледа новите правила на маркетинга след Covid-19.


Снимка: CanStockPhoto

Според Иван Михалев у нас има две кризи. „Едната е конюнктурна – породена от свиването на бюджетите за реклама. Има и една фундаментална криза – кризата на бизнес модела. Вече няма business case в медиите. Те вече произвеждат съдържане, продават реклама, за да произвеждат друго съдържание. Т.е. произвеждаш едно, а продаваш друго. И ако изведнъж това канче спре – спре рекламата, ти оставаш на един крак и започваш да опитваш да продаваш съдържание. А трябва да имаме предвид, че в интернет вече предлага безплатно съдържание“, отбеляза той.

По думите му системният проблем на нашия пазар е, че огромна част от парите отиват в две групи – едната е свързана с Нова телевизия, другата - с bTV. „Системната криза е от това, че няма регулация, която да дава равни условия на всички“, каза той и цитира разкритията на бизнесмена Васил Божков, който обвини управляващите в корупция.

Според Даниел Димитров от сп. Business Lady обаче всички зависими от държавата медии в момента са девалвирали. „И сега е моментът по-малките медии да привличат хората“, категоричен е той. По думите му проблемът със списанията по време на извънредното положение е бил не, че не могат да бъдат печатани, а че няма къде да бъдат продавани. „На хората в супермаркетите не им беше до списания. По време на тази пандемия започнахме да се дигитализираме още повече. Covid-19 лично според мен колкото по-бързо го оставим в миналото, толкова по-бързо ще задвижим пазара“, посочи Димитров.


Снимка: Pixabay

Според Асен Григоров от сайта „Булевард България“ в цяла Европа държавата става по-важна. „Сега се задават 9 млрд. евро – те ще минат през държавата и ще бъде голяма борба за тях. Ако държавата е честна, тя трябва да създаде някаква организация, която сравнително обективно да разпределя шарите между медиите. За да не се насочват те по лобистки причини към една или друга медия“, посочи той. Григоров обясни, че причината двете медийни групи да концентрират голяма част от рекламните бюджети е, че цената е достатъчно ниска, за да може производителите на стоки да решат да „стрелят нависоко“. „Защо да плащат другаде, предвид, че тук им е евтино“, посочи той.

От своя страна, Еленко Еленков - създател на подкаста „Говори интернет“, коментира, че в България издателите не могат да седнат на една маса да говорят, пък камо ли да правят обща идея за печалба на всички. „Тук мисленето е – за да съм аз добре, другият трябва да е зле“, подчерта той. По отношение на подкастите той подчерта, че  този вид формат и медия тепърва ще започва да расте. „По време на Covid-19 кризата слушането на нашите подкасти спадна – около 10-15% по-малко. Хората ни казват, че ако си вкъщи с две деца, нямаш много време да отделиш за себе си. Но аз вярвам, че сега това нещо ще се възобнови. Пазар за подскат има – хората, които ги слушат, са изключително грамотни. 40% от хората, които ни слушат, са IT специалисти. Това е аудитория, която е свикнала и не гледа друг тип реклама. Едни от най-лоялните ни партньори са IT компании, които чрез нас искат да достигнат до IT специалистите – до тях те няма как да достигнат чрез телевизионна реклама например“, заяви Еленков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама