По-скъпо или по-евтино парно и топла вода ще плащаме от есента?

10:00, 05 юни 20 25 1897 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Центата на парното и топлинната енергия ще поевтинее с 14% за новия есенно-зимен сезон. Това съобщи в четвъртък председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Експерти обаче твърдят, че ще плащаме за парно и топла вода след 1 юли с 22% по-скъпо. Оказва се че и двете твърдения са верни.

„Цената на топлинната енергия, която ще плащаме от юли ще е с 22% по-висока от тази през май и през април. Ще я плащаме понеже е прогнозна до края на юни следващата година. Всякакви шикалкавения са ненужни и излишни“, обяви в интервю пред bTV енергийният експерт Еленко Божков.

След като Борисов се скара: КЕВР намали цената на парното и топлата вода с 14% от юли

Той уточни, че прогнозните цени за цяла година са следствие от наредба на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), приета през май. Наредбата веднага трябва да бъде
отменена, а цената да се определя поне на тримесечие, смята експертът.

„Сега плащаме по прогнозно потребление, а сега ще плащаме и по прогнозна цена. Ние в момента кредитираме топлофикациите чрез това прогнозно плащане, сега още веднъж ще ги кредитиране, като плащаме по прогнозна цена“, каза още енергийният експерт.

„Миналата година изчисленията се направиха на тримесечна база заради договора с „Газпром”. Тогава дериватите бяха единствените в сметката на газа, а той се сменяше на всеки три месеца. Много по-лесно можеше да изчислиш каква ще е цената му в отоплителния сезон и съответно на парното. Дойде моментът, когато цената на газа вече е договорена и е паднала с 40%. Г-н Иван Иванов реши, че ще направи сметка на парното за месец май, за да покаже каква ще е цената му при ниска цена на газа. И когато вече КЕВР направи новата цена за целия отоплителен сезон изведнъж се получиха 22% спрямо месец май. Ако сравним обаче годишна база на годишна база, цената на парното пада с 15%. Ако  сте платили 1000 лв. за един отоплителен сезон, сега ще платите 850 лв.", обясни пред Нова телевизия  председателят на Комисията по енергетика в НС Валентин Николов. 

Теменужка Петкова отхвърли твърденията за скок в цената на парното с 20%

За да внесе яснота по темата bTV включи извънредно по телефона енергийният министър Теменужка Петкова.

„Това е неоснователна и некоректна информация относно цената на топлинната енергия. От страна на изпълнителната власт, на „Булгаргаз“ са предприети всички мерки и действия. Проведохме изключително успешни преговори с „Газпром“ в резултат, на което цената на природния газ за българския пазар е драстично намалена. Няма никакво основание цената на топлинната енергия да се повишава и вчера председателя на регулатора потвърди това и обясни с колко по-ниска ще бъде цената на топлинната енергия през следващия отполителен сезон в сравнение с настоящия“, заяви Петкова.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама