Акцент на деня: Грешката е вярна

17:30, 05 юни 20 25 2502 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

В продължение на 100 дни свикнахме да се будим със статистиката за коронавируса у нас. Всяка сутрин точно в 08.00 часа телевизионният ефир беше запазен за поредното изявление на Националния оперативен щаб, с което ни известяваха за броя на новите заразени, починали и излекувани от Covid-19.

С мотива, че вече няма нужда да се всява безпокойство, сутрешните брифинги бяха отменени, а на журналистите предоставена възможността да ползват актуалните данни от Единния информационен портал за борба с коронавируса.

Изгубени в сметките

В първия ден без изявления от щаба обаче настъпи истински хаос с цифрите. Оказа се, че данните в информационния портал сериозно се разминават с последно обявените, защото част от обобщените цифри са въведени по-късно. Така журналистите цяла сутрин се чудеха какви данни да обявят. Най-фрапиращо беше разминаването в данните за смъртните случаи - докато на сайта срещу тях спокойно стоеше информацията, че няма нови починали от коронавирус, простите сметки показваха разлика от 12 починали за последното денонощие.

Оплетени в сметките и изгубени в "превода им" от здравното министерство набързо свикаха брифинг, за да обяснят ситуацията и да признаят грешката си. Оказва се, че в последните месеци измежду всички останали неща, няколко от най-натоварените болници са пропуснали да декларират смъртта на 12 души с Covid-19.

Снимка: CanstockPhoto

Проблемите с данните идвали най-вече от начина им на събиране. Досега те са били събирани в Щаба чрез постъпваща по телефона и на хартиен носител информация. Вече информацията се попълва електронно в портала - от 28-те РЗИ-та, 70-те лекуващи Coid-19 болници и над 140 лаборатории.

Втора причина за разминаването е часът за приравняване на данните за последното денонощие. Досега цифрите от Щаба са съобщавани с актуалност към 16 ч. на съответния ден, но лабораториите продължават да работят и да подват данни за същото денонощие и статистиката нараства. За да няма повече объркване данните ще се обобщават към 00.00 часа за съответния ден.

Ако цифрите бяха абсолютно същите, аз по-скоро бих се съмнявал, че нещо се е манипулирало. Сега просто се виждат пропуските”, коментира в шеговит стил проф. Тодор Кантарджиев.

Снимка: БГНЕС

Пропуски в комуникацията

Ясно е, че при дигитализацията на данните е възможно някой "грешно натиснат клавиш" впоследствие да създаде проблеми. Пък и на нас българите тези единни електронни системи и електронно управление хич не ни се отдават... Разбираме също и, че работата на лекарите е да спасяват животи, не да водят статистика. Проблемът обаче е и чисто комуникационен.

Щом е имало разминаване от самото начало, защо въпросът не е изчистен досега? Защо вместо да обяснят проблема пред медиите, от здравното министерство предпочетоха да замълчат с идеята "ако мине номерът - мине" и да се надяват никой да не вземе да сравнява цифрите.

Ако от МЗ искат да повярваме, че се работи честно и прозрачно, защо не застанаха открито и ясно да индикират проблема и да разяснят причините за случващото се? Никой от тях ли не забеляза разликата, която днес шокира медиите? Никой от тях ли не сметна за необходимо да комуникира проблема?

Не, вместо това на последния брифинг темата беше спомената някак между другото - съвсем бегло измежду продължилите повече от час хвалебствия и поздравления за добре свършената работа...Хубава работа, ама българскa.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама