УС на БНР даде на прокурор генералния си директор

20:28, 05 юни 20 25 3264 Шрифт:
Редактор:

Трима членове на Управителния съвет на БНР със сигнал до специализираната прокуратура срещу генералния директор Андон Балтаков. Причината e сключването на 2 договора за близо 300 000 лева за електроенергия.

По закон националното радио трябва да избере доставчик на електроенергия. Така се стига до договорите, които предизвикват поредния трус в БНР. Единият е за малко над 53 000 лева и е за доставка на ток за 2 месеца. Следващият е едногодишен, с друга фирма и е на стойност 244 000 лева. Той е и с по-ниска доставна цена за мегават часа електричество за радиото, съобщава Nova.

„Научихме с голяма изненада, че зад гърба на Управителния съвет са подписани договори за доставка на ток, единият едногодишен, а другият с фирмата, която и към момента ни доставя ток, при положение, че в същия момент тече обществена поръчка за избор на доставчик на ток”, обясни Стефан Ташев, член на УС на БНР.

Разкритието накарало трима от членовете на Управителния съвет да сезират освен прокуратурата АДФИ, СЕМ и медийната комисия. Защото не е бил спазен Закона за обществените поръчки.

„Ние сме длъжни да подадем тези сигнали, защото иначе ставаме съучастници в тази история. Според правилника договори над 30 000 лева задължително трябва да минат за одобрение през Управителен съвет”, обясни Ташев.

Сигналът не е подписан от четвъртия член - Димитър Димитров. В позиция на радиото се казва, че от края на януари БНР работи с нов ген. директор и със заварен Управителен съвет, който е избран да изпълнява програмата на предходния директор. Това пораждало периодични сътресения в медията.

Самият Балтаков отказа коментар пред медията. Вместо това от кабинета му обясниха, че той е бил принуден да сключи договорите при форсмажорни обстоятелства, иначе в София и Благоевград нямало да има ток.

Ексшефът на БНР сам си гласувал оставката и си взел 30 000 лв. обезщетение

„Аз питам, ако тези фирми и едната и другата тръгнат да съдят радиото и радиото бъде осъдено кой ще плаща тези пари?”, попита Ташев.

От Съвета за електронни медии коментираха, че не контролират договорите на радиото. Въпреки това днес са изслушали директора Балтаков. Имало обаче много неясноти в документацията с договорите. Утре ще се срещнат и с тримата членове от УС, подали сигнала. Днес в СЕМ са получили и писмо от 52 служители на БНР, които искат оставката на Управителния съвет. А сигналът срещу директора е разпределен на прокурор.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама