201 млн. лв. ще бъдат върнати на клиентите на топлофикациите

09:34, 07 юни 20 25 1859 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

201 милиона лева ще бъдат върнати на клиентите на топлофикационните и газоразпределителните дружества вследствие на намаляването на цената на газа. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, съобщи Нова телевизия.

„В момента, в който „Булгаргаз“ възстанови средствата в брой на своите клиенти – топлофикационните и газоразпределителните дружества, съгласно закона в 30-дневен срок те трябва да направят своите преизчисления и във фактурите на клиентите и много ясно да обозначат съответния период и съответното намаление. За абонатите, които заплащат сметката си на месечна база, с първата възможна фактура ще бъде направено приспадане на дължимите суми. Ако сумата е по-голяма, то приспадането ще продължи до изчерпване на размера на намалението. А тези, които плащат на годишна база, ще бъде направено изравняване чрез изравнителна сметка. Там те ще могат да видят сумата, която ще им бъде приспадната от сметките“, обясни тя.


Снимка: CanStockPhoto

Цената на топлинната енергия ще е с 14% по-ниска спрямо сегашния регулаторен период. В момента средната цена е 93 лв., а за следващия регулаторен период от 1 юли тази година до 30 юни 2021 г., тя ще е 80 лв.“, посочи Петкова. Според нея объркването с цената на парното, което се получи в последните дни, е комуникационен и КЕВР не е могла да обясни достатъчно добре какво се случва. Оттам е дошло и объркването, че цената се вдига с 22%.

Енергийният министър уточни, че с промените на Закона за енергетиката няма да поскъпнат тока, топлата вода и парното. По думите ѝ създаването на държавна петролна компания ще гарантира реални цени на горивата. Ако законът бъде приет, мрежата от държавни бензиностанции ще бъде изградена до 2 години. Тя ще има 100 обекта.

По-скъпо или по-евтино парно и топла вода ще плащаме от есента?

Според нея мерките, които са взети в навечерието на пандемията от коронавируса, са били навременни и адекватни. „26% от клиентите на електроразпределителните дружества се възползваха от възможността и си платиха сметките в удължения срок“, каза тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама