Танева се защити за записите: Няма друг мандат с по-завишен контрол

21:59, 08 юни 20 / Политика 25 3309 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Земеделският министър Десислава Танева лично потвърди, че публикуваният в медиите запис с нейно участие е изваден от контекста. Това тя направи по време на извънреден брифинг в МЗХГ.

В публикуваните записи се вижда как във видеоконферентна връзка по време на Консултативен съвет по овощарство и зеленчукопроизводство тя казва: „Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това (финансиране, бел. ред.) ще ни спрат. В крайна сметка ние изпълнихме това, което браншът искаше. Но сега да се хвалим какви измамници сме. Утре нали ще кажат, значи не трябва да получавате тази помощ".

Танева обясни, че видеоконференцията се е състояла в края на март и поводът е бил пандемията от коронавирус. „На срещата обсъдихме предложението, което България ще подаде към ЕК, за компенсация на земеделските производители във връзка с щетите от пандемията. Близо 3 месеца след това сме на път това да се случи с подкрепата на всички страни-членки. Репликата ми е в посока на това, че ако даден бранш, който е в сектора на чувствителните – плодове, зеленчуци и т.н., постоянно говори, че дадено производство е само измама, той няма как да получи обществена подкрепа“, посочи земеделският министър.


Снимка: БГНЕС

Тя повтори няколко пъти, че за ако някое производство се смята, че е само измама, то на практика няма как да получи средства от данъкоплатците. „И това исках да обясня. Ние трябва да докажем на хората, че помощта за даден бранш е необходима“, посочи Танева.

Тя е категорична, че няма друг мандат освен сегашния в МЗХГ и ДФЗ, през който нивото на проверки да е толкова завишено - 50% е извадката, в която се проверяват всички заявители по схеми от т.нар. обвързана подкрепа. Танева е категорична, че проверките ще продължат и занапред, като целта им е справедливо разпределение на средствата в сектора. Всичко се докладва на ЕК. „Никой не може да направи повече за нас, отколкото самите нас“, категорична е Танева.

Танева получи подкрепа и от председателя на парламента Цвета Караянчева, която отчете във "Фейсбук" свършеното от земеделския министър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама