В сила влиза нова тарифа за авторски възнаграждения от концерти

17:05, 09 юни 20 25 1640 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

В сила влиза нова тарифа за авторски възнаграждения от концерти. Това стана ясно по време на пресконференция, на която организациите “Музикаутор” и “Сцена Музика” представиха подписано по-рано през годината споразумение за сътрудничество.

Документът договаря нова тарифа за авторски възнаграждения за българските творци от техни концерти. Той  предвижда агенциите, предоставящи билети за събития, да бъдат гарант за изплащане на авторските възнаграждения към творците. Целта е секторът да бъде изведен "на светло" и да бъдат защитени интересите на всички участници в този процес.

Новата тарифа за възнаграждения от концерти се подчинява на механизми, следващи индивидуален подход според мащаба на събитията. За определянето на отчислението се взима предвид икономическата стойност на концертите, а за клубните изяви се въвежда иновативна, изцяло нова тарифа. Тя ще се калкулира на базата на капацитета мястото и броя продадени билети. За първи път в този сектор се предвиждат браншови отстъпки в максимален размер до 20%. 

 

Изминалите месеци поставиха българските музиканти и организаторите на концерти в изключително сложна ситуация. Събитията на живо пред публика в страната бяха спрени, а секторът се нуждае от подкрепа и различни мерки, отбеляза изпълнителният директор на „Музикаутор“ Иван Димитров

"Ситуацията в момента, предвид вируса, е специфична и няма събития на живо. Надявам се съвсем скоро това да се промени и промоутъри, публика, автори и почитатели на музиката отново да бъдат активни и да споделят това специално нещо“, добави той.

По думите му иготвянето на новата тарифа се основав на приципите на прозрачност и създаване на истинска конкуренция в бранша.

Новата тарифа за авторски възнаграждения от концерти вече е утвърдена от Министерството на културата и вече може да бъде прилагана от организаторите на концерти. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама