Цветанов участва в онлайн събитие за предизвикателствата пред сигурността, свързани с 5G технологията

09:24, 10 юни 20 / Политика 25 1676 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Председателят на Управителния съвет на ЕАЦС Цветан Цветанов участва в онлайн дискусия за предизвикателствата пред сигурността, произтичащи от обезпечаването на 5G технологии и инфраструктура от Китай. Дебатът бе организиран от Парламентарния форум по разузнаване и сигурност на конгресмена Робърт Питинджър, съобщиха от ЕАЦС.

Конгресмен Майк Роджърс, бивш председател на Постоянната комисия по разузнаване подчерта, че 5G технологиите от Китай поставят под риск икономическата и националната сигурност в евро-атлантическото пространство. Конгресмен Крис Стюарт, понастоящем член на тази постоянна комисия, поясни, че за САЩ има ясен риск за сигурността, ако продължи да споделя чувствителна информация със страни, ползващи 5G инфраструктура, изградена от китайски фирми. Павел Попеску, член на парламента на Румъния, заяви, че вече не става дума само за технологична надпревара, а за идеологическо противопоставяне, белязано от несъвместимост на ценностите, което може да постави под заплаха индивидуалната сигурност на всеки гражданин. Попеску обърна внимание, че Румъния е първата държава, подписала меморандум със САЩ по отношение на 5G технологиите.

Робърт Блеър, старши съветник в Белия дом към началника на кабинета на президента Тръмп, който отговаря за 5G технологиите, поясни, че САЩ ще търсят решение на предизвикателствата, базирано на ценностите на западния свят, както и че пандемията с COVID-19 е показала колко по-належащо е да въведем 5G. Геролф Анеманс, член на Европейския парламент от Белгия изрази убеждението си, че САЩ трябва да са по-активни по темата в следващите месеци по отношение на партньорите си в Европа, преди да е станало твърде късно, тъй като вече има инфраструктура, изградена от китайската Huawei в редица европейски държави. Дийн Ченг, изследовател по китайска политика и сигурност към фондация Херитидж заяви, че Китай е активно замесен в действия, застрашаващи сигурността на западните партньори дори към момента, без да има достъп до подобна комуникационна инфраструктура като 5G. Той изрази загриженост, че стремежът на Китай е към информационна доминация, която ще бъде използвана за икономически, индустриални, военни и разузнавателни цели.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама