Прокурорската колегия с декларация срещу адвокат на Бобокови

16:37, 10 юни 20 25 2104 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет поиска с декларация Висшият адвокатски съвет да вземе отношение по въпроса с поведението на адвокат Илиан Василев, тъй като нападал и обиждал магистрати и така уронвал престижа на съдбната власт, съобщи "Дневник".

Повод за декларацията, която е приета единодушно с 9 гласа "за", бе отвореното писмо до всички медии на адвокат Василев, както и негово телевизионно интервю в предаването "120 минути" на bTV, в което прави анализ и коментира критично действията на прокуратурата и съда по разследването срещу клиента му бизнесмена Атанас Бобоков, за участие в организирана престъпна група и данъчни престъпления, свързани с преработка на отпадъци.

Прокурорската колегия реши да сезира и Съвета за електронни медии заради участието на Василев в предаването "120 минути" по bTV заради "употребата на ефира на телевизионен оператор за отправянето на манипулативни твърдения, нарушаващи професионалните журналистически стандарти". Декларацията ще бъде изпратена и до Европейската комисия посолствата и представителствата на страните от ЕС, Великобритания и САЩ.

В интервюто си Илиан Василев коментира, че се кандидатира за говорител на главния прокурор, защото„ Прекрасната Сийка Милева, която благодарение на красивата външна част на главата си, в момента е прокурор във Върховната касационна прокуратура. Всяка думичка, която излиза от нейната уста, срива авторитета на прокуратурата неимоверно".

Според членовете на прокурорската колегия говорителят на главния прокурор Сийка Милева е станала обект на коментари, които са обидни, унизителни и дори сексистки.

Снимка: БГНЕС

 

"Определенията и квалификациите, които преминават границата на нормалното и на мъжкото поведение, защото един мъж не би следвало да има такова поведение към една дама, без значение какво работят и двамата, и засягат сериозно не само устоите на съдебната власт, но в крайна сметка разклащат и общественото доверие в юридическата професия, независимо дали става въпрос за магистрати и адвокати", коментира още Гешев.

Георги Кузманов също каза, че подкрепя декларацията, защото не бива да се допуска адвокати да "нападат магистрати с безпочвени обвинения" и без никакви факти.

В декларацията си от прокурорската колегия подчертават, че според етичните норми адвокатът не може да се опитва да влияе пряко или косвено на съда по начин, противоречащ на законите и етичните правила.

"Зрителите станаха свидетели как по недопустим начин говорителят на главния прокурор на РБ - Сийка Милева стана обект на унизителни и обидни нападки и сексистки внушения, с които пряко се уронва престижа на съдебната власт. Намираме за дълбоко неуместно да преповтаряме съдържанието на обидните квалификации по отношение на прокурор Милева, но изразеното от адвокат Илиан Василев по нейн адрес намираме, че е в много сериозен разрез, както с добрия тон, така и с Етичния кодекс на адвоката", заявяват в декларацията членовете на прокурорската колегия на ВСС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама