Синдикати и работодатели поискаха оттегляне на законопроекта за "спящите акции"

17:29, 10 юни 20 25 1646 Шрифт:
Редактор:

Правителството и социалните партньори обсъдиха проект на Постановление на Министерския съвет за допълнение на Наредбата за работното време, почивките и отпуските, който е разгледан от Комисията по трудово законодателство към НСТС и не е получил единодушна подкрепа, съобщиха от правителствената пресслужба.

Синдикалните организации подкрепят проекта на ПМС, а представителите на работодателите се обявиха против. С предложеното в проекта на ПМС допълнение на чл. 42 от Наредбата ще се регламентира по ясен начин изчисляването на размера на обезщетението по чл. 224, ал.1 от КТ. Това ще гарантира правата на работниците и служителите и ще подпомогне работодателите при реализирането на техните задължения, като това е предпоставка и за избягване на трудови спорове по този въпрос.

По втора точка от дневния ред на онлайн заседанието, което беше свикано от вицепремиера Марияна Николова, НСТС обсъди проект на Закон за уреждане на отношенията, свързани с личните сметки за безналични ценни книжа, водени в централния регистър на ценни книжа от „Централен депозитар“ АД, с вносител Министерството на финансите. Синдикалните организации КНСБ и КТ „Подкрепа“ и работодателските в лицето на АИКБ, БТПП, БСК, и ССИ не подкрепят и настояват за оттегляне на проекта на закон. КРИБ изразиха становище, че в представения проект е необходимо да бъдат нанесени поправки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама