Доц. Кунчев: Намалява инфекциозността на коронавируса

08:47, 11 юни 20 25 1953 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

"Има лека промяна в поведението на вируса, засега намалява инфекциозностат му", каза доц. Ангел Кунчев пред bTV.

"Все по-често ще срещаме хора, които са с положителен тест за коронавирус, но го изкарват леко или няма да имат почти никаква клиника и по-малко ще са тежките случаи в болниците, както и смъртните. Бройката ще намалява плавно", добави той.

Рекорден брой новозаразени с COVID-19 за денонощие у нас

"Имаме епизод на втора вълна", смята още Кунчев. "За съжаление сме в самото начало", обясни експертът и добави, че има статия, според която в семейни огнища с един положителен, който не заразява никой дълго време, но има и супер разпрсъсквачи, които заразяват 50-60 души, като попадат в колектив. "Този феномен го има и явно може да обясни клъстерното разспространение у нас", добави главният държавен здравен инспвктор.

"Маските са задължителни за обществения транспорт. На другите затворени места остава горещо препоръчително хората да са с маски. За магазините ще останат
горещо препоръчителни", каза Кунчев и добави, че това днес ще бъде разписано в нова заповед на здравния министър.

Удължават извънредната обстановка до 30 юни

Той коментира ситуацията в селата Ясеновец и Изгрев, където има много случаи на коронавирус. "Не ни се ще да отиваме към пълна изолация, защото това води до доста проблеми за хората, затова се опитваме да намерим по-мекия вариант, да останат хора, които могат да ходят на работа, хора с хуманитарни проблеми в клъстерните места. В селата Ясеновец и Изгрев са доста неизпълнителни хората и ще ни принудят да вземем по-тежки мерки. Засега ще има полицейско присъствие, ограничение на движението", поясни Кунчев.

"Стратегията ни няма промяна, не искаме да пречим на финанси и икономика и личен живот, а да държим под контрол инфекцията, да не стигаме високи върхове, които да застрашават чак здравната система", добави той. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама