Йосиф Панов "Пепелянката": Боксът ми помогна да се впиша в обществото

11:00, 13 юни 20 / Спорт 25 7922 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Автор: Юлиан Тодоров

На 9 години за пръв път стъпва в боксова зала, на 12 започва да тренира, на 17 приключва с аматьорския бокс, а на 22 вече е шампион на България в супер полусредна категория при професионалистите. Това е Йосиф Панов „Пепелянката“, роден  на 14 април 1996 г. и смятан от мнозина за следващото голямо име в родния бокс, като през последните години неслучайно е поставян на трето място след братя Пулеви в боксовите класации.

Пред TOPNOVINI.BG Йосиф разказва за пътя от село Буковлък до галавечерта в зала „Арена Армеец“, когато завоюва титлата на България в супер полусредна категория срещу Стилиян „Still Kill” Костов.

Снимка: Юлиан Тодоров

Йосиф започва да тренира бокс в зала „Спартак“ в град Плевен, след като чува негови съученици да обсъждат трениворките и спорта. В началото „Пепелянката“ няма пари, за да стига до залата, но намира начин и започва редовно да посещава тренировките по бокс. Не след дълго е забелязан от Илиян Ангелов, под чието ръководство започва сериозно обучение. По онова време Илиян Ангелов е треньор на доста от плевенските боксови звезди, като под негово наставление са тренирали Румен Мотовски, Деян Петров „Котката“ и др.

Заедно с треньора Георги Тончев Йосиф започва да посещава аматьорски първенства и става 7 пъти шампион на България, 3 пъти участва и печели европейското първенство, а веднъж участва и на световен форум.

Снимка: Йосиф Панов 

Панов споделя, че съдийството за аматьори в България го е ощетявало многократно. Разказва за огромното меле, което настъпва, след като е ощетен на финала по време на републиканско първенство през 2013 година. Спомня си с тъга за случката, тъй като по онова време е капитан на националния боксов отбор и статистиката му сочи, че е изгубил едва 7 от 80 мача, но въпреки това съдиите свирят срещу него. След края на мелето Йосиф получава забрана да участва в аматьорски боксови събития и така идва край на кариерата му при аматьорите, макар да е едва 17 годишен. Въпреки всички трудности треньорът на „Пепелянката“ Александър Владимиров остава плътно зад него и в следващите години изиграва ключова роля в развитието на младата боксова надежда.

През 2014 година Йосиф дебютира на професионалния ринг, макар сега да казва, че не е бил готов. В първите си два мача губи, като загубите идват от двама световни шампиони при юношите. От тогава до сега "Пепелянката" "ухапва" 17 бойци и печели 15 поредни срещи, като вече над 3 години не е губил мач.

Снимка: Юлиан Тодоров

Боксьорът благодари на всички, които са му помагали през годините и споделя, че в даден етап от кариера си не е имал финансова възможност да стига до залата, като тогава Александър Владимиров му подава ръка и започва да покрива пътните му разходи. За отношенията си с Александър Владимиров казва, че са специални и че той е човекът, който му е помогнал да се изгради като личност. "Треньорът ме познава най-добре. Той е стратег и вижда слабите ми страни, като заедно работим върху тях и върху подобряването на силните ми качества. Александър не отпуска дисциплината дори за миг и се разбираме чудесно, точно както баща и син", споделя с умиление "Пепелянката". Спомня си, че е имало случаи, в които е тичал от дома си в село Буковлък до залата в Плевен и е изминавал над 6 км в едната посока.

За бокса казва, че му е помогнал да се впише в обществото и че благодарение на него хората го уважават. "Бокса ми даде възможност да се интегрирам в обществото като личност, както и да сбъдвам мечтите си". 

Снимка: Йосиф Панов

"Честно да Ви призная много се възхищавам на всички добри спортисти, но най-много ме радва Канело Алварес", отбеляза Панов и посочва характерa и силния му дух като причини за симпатията.  

За пътя до върха Йосиф казва: "Рецептата е да си много упорит и никога да не се отказваш, дори когато губиш. Важно е да не се самозабравяш и да мечтаеш, както и да си дисциплиниран. Много е важно да имаш таланта да бъдеш шампион."

Споделя, че на ден прекарва над 3 часа в залата, като първата му тренировка е сутрин от 10:00 часа, а втората започва в 16:00 часа. Свободното си време прекарва със съпругата си и дъщеря им, която е на годинка и е кръстена на Александър Владимиров.

Снимка: Йосиф Панов

След 10 години се виждам като треньор в нашата боксова зала „Мизия 80“, в която успях да се реализирам“, казва за финал „Пепелянката“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама