ООН призова да се предотврати използването на детски труд

07:16, 12 юни 20 / Свят 25 1965 Шрифт:
Редактор:

Сред причините за възможното увеличение на такава експлоатация е ръстът на бедността в света поради отрицателното въздействие на пандемията от коронавируса върху световните икономики, предаде ТАСС.

Международната организация на труда (МОТ) и Детският фонд на Организацията на обединените нации (УНИЦЕФ) смятат, че в контекста на пандемията от коронавируса държавите трябва да разширят социалната подкрепа за бедните семейства и възможностите за образование на децата, за да защитят милиони млади хора на планетата от принудителен труд и експлоатация. Това се посочва в техния съвместен доклад, публикуван в Женева, съобщава БГНЕС.

"През последните две десетилетия броят на работещите деца е намалял с 94 милиона. Този изключителен резултат вече е изложен на риск. Пандемията вероятно ще прекрати този напредък и ще усложни постигането на глобалната цел за прекратяване на детския труд", казват експертите, подчертавайки, че настоящата криза може да „тласне милиони деца“ на пазара на труда.

Светът е заплашен от глобална криза на психичното здраве

Според проучванията в доклада увеличението на бедността с един процент води до увеличаване на използването на детски труд с 0,7% в някои страни. Посочва се, че кризата на пазара на труда, която през второто тримесечие на 2020 г. се очаква да доведе до 10.5% намаляване на глобалното работно време ще се равнява на загуба от 305 000 000 работни места.

Временното затваряне на училищата, което засяга повече от милиард ученици в повече от 130 страни, може да доведе до увеличаване на използването на детския труд в неформалния сектор и в домакинствата, като особено уязвими са момичетата.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама