Симеонов за първи път седна на президиума, ДПС демонстративно напуснаха залата

11:10, 12 юни 20 / Политика 25 1826 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Валери Симеонов за първи път седна на президиума като зам.-председател на парламента. Той бе избран на поста в края на ноември миналата година, но досега не е изпълнявал функциите си. Заседанията се водят или от председателя Цвета Караянчева, или от другите й заместници.

Днес обаче явно Симеонов е решил да заеме не депутатското си място, а по-високото. Това никак не се понрави на ПГ на ДПС. Депутатите от движението мълчаливо станаха от местата си и напуснаха пленарната зала.

Снимка: БГНЕС

От ДПС са твърдо против Валери Симеонов да бъде зам.-председател на Народното събрание още от самото начало. На избирането му за поста от движението отново напуснаха залата и не участваха в гласуването. ДПС многократно се изказват негативно срещу участието на националисти във властта.

В условията на извънредната обстановка заради COVID-19 парламентарната трибуна се дезинфекцира. Първите думи на Валери Симеонов като председателстващ Народното събрание бяха именно: "След дезинфекцията, продължаваме начисто". 

Акцент на деня: Вечният играч в сянка

Демонстрацията се случва на фона на напрежение в управляващата коалиция. В основата му стои именно ДПС. ГЕРБ изненадващо не подкрепиха предложението на патриотите за доброволни отряди в помощ на полицията за справяне с битовата престъпност, въпреки по-рано постигнат консенсус. Те оттеглиха подкрепата си след остро несъгласие на ДПС с текстовете. След това „Обединени патриоти“ дори обявиха коалиционното споразумение с ГЕРБ за „денонсирано“. Управляващите се събират да обсъдят ситуацията следващата седмица.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама