Повече от 10 000 души се събраха в Париж на антирасистки протест

21:50, 13 юни 20 / Свят 25 3188 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Десетки ресторанти и магазини в Париж затвориха врати за посетители в очакване на демонстрация срещу полицейското насилие и расизъм, предаде БНР. Шествието от площад Република до сградата на операта се очакваше да бъде най-многолюдната от няколкото свикани днес протестни прояви, повлияни от движението "Животът на чернокожите има значение" в САЩ. 

Към акцията се присъединиха политически лидери на крайната левица, имаше и участници с жълти жилетки. Не се стигна до сериозно сблъсъци с полицията, съобщи bTV.

Голяма част от територията на площада е изпълнена с демонстранти, повечето от които държат плакати с лозунга "Животът на чернокожите има значение", както и осъдителни лозунги за работата на полицията, призоваващи за продължително разследване във връзка със смъртта на Адама Траоре, починал в ареста през 2016-а година. Изискването е "да бъде установена истината и да има справедливост за покойния Адама и всички жертви на полицията или жандармерията“.

Във Франция имаше няколко протестни демонстрации след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд при полицейски арест в края на май. Те бяха предимно мирни, но при някои се стигна до сблъсъци между полицията и протестиращите.

Миналата събота (6 юни) се проведе протест срещу расизма и в София.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама