Отбелязваме Световния ден на кръводарителя

09:10, 14 юни 20 25 2125 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

На 14 юни се чества Световния ден на доброволния кръводарител, съобщават от „БЪЛГАРСКА ОРГАНИЗАЦИЯ ЗА ДОБРОВОЛНО КРЪВОДАРЯВАНЕ” (БОДК). 
На тази дата е роден на Карл Ландщайнер, австрийски биолог и лекар, открил системата на кръвните групи „А-В-0“ в началото на 20 век. За това свое велико откритие, спасило и продължаващо да спасява милиони човешки животи, той е награден с Нобелова награда, а рождената му дата е определена от Световната Здравна Организация като денят, на който всяка година да се отбелязва Световният ден на доброволния кръводарител.

14 юни има за цел да насочи общественото внимание към изключителната значимост на даряването на кръв от доброволни и безвъзмездни кръводарители, които специалистите определят като най-безопасната група дарители. Основна цел, част от Програма 2020, на Световната здравна организация е всички държави да осигуряват нуждите си от кръв и кръвни съставки чрез доброволни неплатени донори, в съответствие и в изпълнение на приетата още през 1975 г. Резолюция 28.72 на Световната здравна асамблея.

Опитът на БОДК показва, че в България ежедневно има недостиг на кръв и кръвни съставки. Болници и кръвни центрове постоянно принуждават близки на пострадали и пациенти да търсят кръводарители, за да им бъде оказана необходимата им здравна помощ. Вместо да се предприемат радикални мерки за справяне с проблемите, институциите мълчат и прехвърлят отговорността на нуждаещите се.

ВМА периодично организира кампании с цел насърчаване на безвъзмездното кръводаряване. Извън тях всеки желаещ може да дари кръв в Центъра по трансфузионна хематология на ВМА, всеки ден от 8:30 до 16:00 часа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама