Само за шест часа над 15 хиляди българи влязоха в Гърция през "Кулата"

20:12, 15 юни 20 25 3826 Шрифт:
Любомира Николова Редактор: Любомира Николова

Над 15 хиляди туристи са влезли в Гърция през граничния пункт „Кулата“ за първите шест часа след отпадане на седемдневната карантина, наложена от южната ни съседка.

Над 3000 са били превозните средства, преминали през граничния пункт. Единици са били тествани от гръцки лекари за коронавирус. Това заявиха на брифинг преди минути от Главна дирекция Гранична полиция, съобщава БНР.

Около 150 тежкотоварни камиона има в момента на Кулата, но пропускането към Гърция върви нормално.

Не така обаче беше от сутринта до обяд, когато стотици автомобили задръстиха трасето в зоната за граничен контрол. Повечето не знаеха, че седемдневната карантина изтича на обяд и се наложи полицията да ги спира още на АМ Струма докато отпадне заповедта на гръцките власти, което стана малко след 11 часа.

Както TOPNOVINI.BG съобщи, в дадени моменти опашката от чакащи автомобили за влизане в Гърция достигна 5 км.

Гърция е готова да посрещне българските туристи

Гражданите на трети страни не се допускаха в южната ни съседка. Много сръбски туристи бяха връщани. Към момента няма чакащи леки автомобили.

Равносметката на инфарктния ден направи на кратък брифинг началникът на ГКПП "Кулата" старши инспектор Атанас Георгиев. "От 8 ч. сутринта са преминали около 3000 автомобила, от които 2500-2600 са леки автомобили, съответно с по 4-5 души в тях. Около 13 000 - 15 000 туристи са преминали в посока Гърция. Нямаше проверки от "Пътна полиция" във връзка с неплатени фишове и глоби, предвижда се съвместна полицейска операция", заяви той.

Десет гишета за граничиен контрол работят на вход и на изход. Ще има и мобилни екипи през летния туристически сезон, който в Гърция вече започна.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама