Желязков: Работим по осигуряването на 30 млн. лв. за автобусния сектор

15:15, 15 юни 20 / Политика 25 1607 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

"Работим по осигуряването на 30 млн. лв. от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ за автобусния сектор", обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков след кръгла маса, организирана от автобусния бранш.

Туристически превозвачи отново на протест

По думите му в края на миналата седмица, заедно с вицепремиера Томислав Дончев и в диалог с Европейската комисия, е уточнявана мярка, насочена към автобусните превозвачи. Тя предвижда да бъдат целево прехвърлени 30 млн. лв. от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ към ОП „Иновации и конкурентоспособност“. „Тази нова мярка е грантово подпомагане и ще бъде достъпна за автобусните превозвачи. За да се финализира мярката Европейската комисия е изискала от българската страна да мотивира значимостта на този сектор, както и необходимостта от нарочна целева подкрепа, за което ще разчитаме и на помощ от бранша“, изтъкна министър Желязков.

Той заяви, че Българската агенция за експортно застраховане ще поеме голяма част от обезпечението по оставащите 20% от отпусканите кредити от Българска банка за развитие. „Това на практика означава, че кредитите за ликвидност ще бъдат почти 100% обезпечени, за което благодаря на Българската агенция за експортно застраховане и на Българска банка за развитие“, посочи Желязков. Той отбеляза, че субсидиите и компенсациите, които се изплащат от държавата към автобусните превозвачи, няма да бъдат намалявани и ще бъдат изплащани своевременно.

„По отношение на законодателните мерки, предстои заседание на транспортната комисия в Народното събрание. Вярвам че народните представители ще се справят с достойнство към очакванията на бранша“, каза още министърът. Той обяви, че срокът за доказване на финансова стабилност от фирмите е удължен с три месеца.

„Много сериозно внимание обръщаме и на ограничаването на вредното влияние на сивия сектор в автобусните превози. От днес започват комплексни проверки между ИА „Автомобилна администрация“, МВР и НАП в районите на ГКПП-тата за контрол на превозите на туристи и лица от нелицензирани превозвачи. Такива проверки ще се извършват и на летище София и на други места във вътрешността на страната. В ход е и процесът по приемането на промени в Закона за автомобилните превози, където тази тема е застъпена, като се работи и по инкриминирането на тази дейност“, обяви Желязков.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама