Асим Адемов: България очаква да получи 15 млрд. евро от плана на ЕС за възстановяване от COVID-19

21:19, 15 юни 20 / Политика 25 3010 Шрифт:
Редактор:

Отговорът на ЕС ще бъде адекватен и много сериозен, отговарящ на щетите, нанесени от този вирус. ЕС като че ли в първия момент не реагира много адекватно, не знаеше какво да направи и как да го направи. Беше сварена неподготвен. Това заяви пред "Канал 3" евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов.

"В това състояние, когато ЕС търсеше решение на ситуацията, започнаха самолети от Китай и Куба, които искаха да създадат впечатлението, че ЕС не може да помогне на най-пострадалата страна от ЕС. Съюзът се задейства трудно като тромава машина, но взе най-адекватните мерки. С пакета за възстановяване щетите ще бъдат превъзмогнати и ще има адекватна помощ за страните-членки", коментира той.

"Почти нямаше страна, която да не е пострадала икономически, вирусът засегна почти всички сфери - икономика, култура, образование, транспорт и туризъм. Днес аз и моите колеги евродепутати бяхме потърсени от неправителствени организации от Швеция, за да окажем натиск на шведското правителство. Това, което изброяват, звучи зловещо и страшно. Това е за тези, които и до ден днешен подходиха с недоверие към мерките в България. В крайна сметка опазихме човешките животи, но не можахме да опазим щетите в различните сфери на живота. Трудно се намира балансът между съхранение на човешките животи и на икономиката", заяви евродепутатът.

"Урсула Фон дер Лайен представи плана за възстановяване за 750 млрд. евро във формата на заеми, те ще бъдат предоставени на страните членки за щетите от пандемията и помощ за частните инвестиции и извличане на поуките от кризата. Ние очакваме около 15 млрд. евро от тези 750, но това е само проект, предстои да се договори. Ако наистина успеем да ги вземем във вид на грантове и заеми, ще бъдат от изключителна полза, ако са използвани по предназначение, за което нямам съмнение", сподели Адемов.

"Наистина ще има сериозно подпомагане за земеделието. Земеделският сектор е много важен за нас, хората. Той осигурява храната на близо 500 млн жители на ЕС, изхранват го. Земеделието ще се развива, за да бъде екологично, щадящо природата и да доставя храна на хората. Ще има подпомагане на селските стопани с временна мярка КОВИД-19. Този сектор ще бъде приоритетен. Има хора, които се подписват на една заплата, а вземат друга, или които си водят немарливо счетоводството и като трябва да доказват щети сега, трудно ще го направят", каза още той.

"Правителството на Бойко Борисов направи всичко според нашите възможности. Връхлетя ни пандемия от фалшиви новини, които играят деструктивна роля, предизвикват паника и недоверие във властите. Голяма е отговорността на тези платформи, но и на самите граждани да си имаме хигиена да отсяваме истината от фалша. Съвсем скоро очакваме единно становище за всички европейски страни. Въпрос на време е, с трети страни имахме проблеми", завърши Асим Адемов.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама