Конституционният съд остави ограниченията при дивото къмпингуване

16:30, 17 юни 20 25 2039 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Конституционният съд отхвърли искането на бившия омбудсман Мая Манолова срещу въведените през лятото на миналата година ограничения в режима на дивото къмпингуване в Закона за устройството на черноморското крайбрежие. 

През юли м.г. само няколко дни след обнародването на промените в закона, въвеждащи изискване палатки, кемпери и каравани да бъдат поставяни само на регламентирани места по крайбрежието, омбудсманът Мая Манолова оспори три текста от новата регламентация. Преди това и президентът наложи вето върху тези текстове, което обаче бе отхвърлено от мнозинството в парламента, припомня "Капитал".

С промените се въвежда ограничителен режим за поставяне на палатки, кемпери и каравани в крайбрежните зони само на изрично обособени места, като условията и редът за определянето и ползването им, сроковете за престой др. трябваше да бъдат определени със съвместна наредба на четирима министри - на регионалното развитие, на земеделието, околната среда и на туризма. Наредбата трябваше да е готова до средата на януари 2020 г., но вместо това с последните промени в Закона за туризма срокът беше отложен до средата на август. Новите ограничения са свързани и със сериозни глоби, които обаче все още не са в сила, тъй като те трябваше да се задействат с приемането на наредбата.

Според Мая Манолова новата законова уредба, която въвежда ограниченията при къмпингуването по Черноморието, е неясна, вътрешно противоречива, непълна и не предоставя в необходимия и достатъчен обем законова основа, върху която четиримата министри да издадат наредбата. Това от своя страна е един вид освобождаване от политическа отговорност за приемане на цялостно решение на въпроса, което противоречи и на конституционния принцип, че режимът на земята се определя със закон, мотивира се Манолова.

Според конституционните съдии обаче атакуваните от Манолова текстове не противоречат на Конституцята. Според съда законодателят е уредил дивото къмпингуване, като го е съобразил с вида на територията и имота, собствеността върху тях, обектите, които могат да се разполагат, и е предложил по-прецизно балансиране на законните права и интереси на гражданите и на обществото като цяло.

Решението е постановено при четири особени мнения, сред които и докладчикът Атанас Семов. Двама от съдиите - Семов и Гроздан Илиев, са гласували против диспозитива на решението като цяло, а други двама - Борис Велчев и Георги Ангелов, само срещу отхвърлянето на основния текст, въвеждащ ограниченията.

Според Гроздан Илиев искането на омбудсмана е недопустимо, защото тя разполага с правомощие да сезира КС само в случаи, когато се засягат правата и свободите на гражданите, а този случай не е такъв.

Съдия Георги Ангелов заема обратната на мнозинството позиция - според него условията за определяне на местата, в които могат да се обособяват места за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани, както и правилата за устройването и ползването и за престоя в тези места, са правила за поведение, които са част от режима на земята.

Според съдия Борис Велчев текстовете, които предвиждат, че четиримата министри могат да определят с наредба други условия за ползване на тези земи, различни от посочените в закона, противоречи на Конституцията.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама