Софийската градска художествена галерия с изложба в памет на Кристо

20:00, 17 юни 20 / Култура 25 3330 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

В продължение на месец от 19 юни до 19 юли, 2020 г. Софийската градска художествена галерия ще представи изложба в памет на Христо Явашев - Кристо. Така галерията ще отдаде почит към необятния талант на Кристо, който напусна земния свят малко преди да навърши 85 години.

В експозиция посетителите ще видят 5 литографии и фотогравюри на негови проекти, част от колекцията на галерията придобити през 2015 г. , когато бе представена за първи път в България изложбата „Кристо и Жан-Клод: графики и обекти 1963 -2914“. Тази изложба бе реализирана с личното съдействие на големия художник, който я предостави безвъзмездно за експониране в трите зали на галерията.

Към литографиите и фотогравюри са представени и разнообразни текстове за личността и творчеството на Кристо. Посетителите имат възможност видят и едно малко известно интервю на Кристо пред Георги Лозанов и камерата на режисьора Стоян Радев, направено в неговото ателие в Ню Йорк.

Специално място в експозицията има и филмовата програма от 6 филма, на английски език за едни от най-известните проекти на Кристо и Жан-Клод.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама