Вълчев не е притеснен от проверката на Антикорупционната комисия

12:40, 18 юни 20 / Политика 25 2107 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Образователният министър Красимир Вълчев обяви, че не се притеснява от проверката на Антикорупционната комисия и знае какво е подписвал. Вчера стана ясно, че комисията се е самосезирала след публикации в Агенция ПИК за Вълчев и съпругата му, както и за председателя на КЗП Димитър Маргаритов и неговата съпруга. Почти веднага Маргаритов изрази готовност да окаже съдействие за проверката.

Задава ли се „Кумгейт“ 2?

От агенцията посочват, че изпълнителният директор на Фондация „Просвета“ Мария Карабельова – Маргаритова е кума на Вълчев. Твърдят, че основната дейност на фондацията се субсидира и е зависима от МОН, а всички нови учебници на „Просвета“ за 11 клас за учебната 2020/21 г. са одобрени от министъра.

Училищата и учителите избират учебниците. Ние финансираме учебниците на брой ученици. Финансирането по никакъв начин не зависи от това с кое издателство са избрали да работят“, заяви Вълчев, който работи в министерството от 10 години. Имам съзнанието пред себе си да кажа, че съм отстоявал публичния интерес. По никакъв начин с процедурите за одобряване на учебници министърът не може да влияе върху пазарния дял. Учебниците избират много хора преди да бъдат предоставени за моето одобрение“.

Мария (бел. ред. Карабельова – Маргаритова) си има собствена линия на развитие, независима от моята“, изтъкна образователният министър и допълни, че отдавна е известно, че със семейство Маргаритови имат отношения (бел. ред. те са им кумове), но те не са договорни.

Според ПИК съпругата на министъра (бел. ред. Лилия Вълчева) е собственик на пиар фирма и откакто Димитър Маргаритов е председател на КЗП, от бюджета на комисията са разходвани около 100 000 лв. за организиране на събития, медийно обслужване и изработка на сувенири от същата фирма.

Съпругата ми няма пиар агенция и никога не е имала. Нещо общо с такава фирма е имала преди 11-12 години“, каза още образователният министър. 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама