За денонощие: 28 хил. лева глоби, платени от шофьори

14:50, 18 юни 20 25 1924 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Автор: Юлиан Тодоров

На пресконференция на „Пътна полиция“ стана ясно, че миналата седмица по време на специализирана операция са констатирани над 3000 нарушения. Провереина са 7500 водача, като 26 са извършили неправилно движение или спиране в аварийната лента. Те са санкционирани с акт за административно нарушение, като за първо нарушение законът предвижда до 3 месеца отнемане на шофьорската книжка и глоба до 1000 лева , а при повторно нарушение книжката се отнема за срок до 6 месеца и глобата нараства до 4000лв.

По време на операцията са хванати и над 50 шофьора, употребили алкохол, а над 200 са шофирали без предпазен колан. Не са установени шофьори употребили наркотици.

От утре (19 юни) започва нова специализирана операция, чиято цел е да предпази младите хора до 18 години, тъй като заради вече започналата ваканция, движението на млади шофьори и пешеходци се очаква да се засили. Акцията ще следи за водачи, които отнемат предимство на пешеходци, не спазват пътни знаци и маркировка, както и срещу самите пешеходи, които също не спазват правилата за движение по пътищата.

По време на брифинга се акцентира и върху новото правило за напускане на страната, при което шофьори с висящи фишове и глоби нямат право да излизат от България. Органите на реда обясниха, че на водачите е преодставена възможност да заплатят задълженията си на всички КПП-та в страната.

Омбудсманът към МВР: Не спирайте граждани на границата за неплатени глоби

Само за последните 24 часа са платени 373 глоби на стойност около 28 000 лв. и са връчени 1500 глоби на стойност 190 000 лв.

99% от шофьорите заплащат глобите за нарушения на Закона за движение по пътищата при преминаването си през граничните пунктове, стана ясно още на брифинга на "Пътна полиция". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама