Загубите, а не записите свалят властта

14:00, 19 юни 20 / Политика 25 6699 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Истерията с коронавируса попремина, въпреки, че заразените стават все повече,за да отстъпи място на една друга истерия, много добре позната- предизборната. Или поне като такава я определиха участниците, въпреки че до март следващата година много мръсна вода ще изтече. Заваляха компромати и политически проекти. Хазартният бос в изгнание Васил Божков се готви за „Българско лято“, a какво готви Цветан Цветанов ще разберем през есента.

Наближат ли изборите една е фигурата в центъра на събитията- Бойко Борисов. След 10 години на върха на държавата, той сякаш очаква всичко- и от свои, и от чужди...

Да се върнем към началото

Бойко Борисов беше избран за премиер през 2009 година. През 2013 година с недовършен първи мандат правителството подаде оставка след протестите срещу високите цени на тока. Борисов обяви оставката на кабинета в Народното събрание в името на народа: „ГЕРБ дойде на власт по волята на народа“, заяви той и визирайки протестите изтъкна, че всяка капчица кръв е петно за партията му и не може да гледа „парламент, обграден с ограда“. Така улицата свали кабинета „Борисов 1“.

През 2014 година Бойко Борисов за втори път бе избран за министър- председател. Две години по- късно обаче, ГЕРБ загуби президентските избори. Управляващите понесоха тежко загубата, а Борисов подаде оставка по време на втория си недовършен мандат. „На тези избори хората ни казаха- нещо не е както трябва“, посочи лидерът на ГЕРБ на пресконференция в централата на партията. Така загубата свали кабинета „Борисов 2“.

През 2017 година ГЕРБ отново спечели изборите и Бойко Борисов влезе на „Дондуков“ за трети премиерски мандат. След ретроспекцията идва въпросът ще успее ли да го довърши успешно. Борисов реши да не коментира обстойно всекидневните нападки на Васил Божков срещу правителството, изказа се лаконично и за скандалния запис, който му приписаха. След снимките от спалнята му обаче чашата преля.

Всички срещу Борисов, всички зад Борисов

На извънредна пресконференция в централата на ГЕРБ Бойко Борисов реагира остро на снимките. Зрителите започнаха да си припомнят прилики между пресконференцията от 2017 година- след президентските избори и последната- след излизането на записа и снимките. И в двата случая Борисов говори с целия актив на ГЕРБ зад гърба си. Някои от знаковите лица на партията са зад премиера и в двата случая. На последната пресконференция партийците му дори са повече- министри, депутати и кметове. От думите на премиера стана ясно, че той е очаквал атаките и знае откъде идват. Въпреки, че изреди всички, които не са зад гърба му, не стана ясно кой е поръчал музиката. 

А от ГЕРБ решиха, че добре са си свършили работата и са изпратили към електората две ясни послания. Първото - ситуацията със снимките и записите е ядосала Борисов, но не го е разклатила; и второто - партията е стабилна и категорично застава зад лидера си.

Е, ако не партията, поне активът.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама