10-годишно момиченце от Йемен споделя как живее в лагер без вода, пазейки се от COVID-19

15:36, 19 юни 20 / Свят 25 2078 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Муна Заед е едно от около 1,7 милиона вътрешно разселени деца в Йемен. От 5 години страната е в условията на гражданска война. Продължителните боеве са принудили семейството да избяга от дома си в Таиз и сега живеят в лагера Ал Ша'аб на УНИЦЕФ, предава bTV.

Ситуацията в държава допълнително се усложнява и заради COVID-19. От хуманитарната организация споделят видеоклип, който показва как семейството живее в стая, в която има само едно легло. 

В дома на Муна няма течаща вода. За да има за готвене и миене, 10-годишното момиче ходи с туби до главния резервоар в лагера. Там се намират и подвижните бани. Муна споделя, че всички хора в лагера се опитват да поддържат тези помещения чисти, за да намалят риска от заразяване с коронавирус.

Муна ходи за вода, когато до резервоара няма хора или са по-малко, защото се опитват да спазват дистанция. С тази вода мият зеленчуците, с които приготвят храната си. Тя знае, че е важно хората редовно да мият ръцете си, за да се предотврати разпространението на COVID-19. Жителите в лагера не винаги имат сапун, затова се мият с вода продължително време.

По данни на УНИЦЕФ в момента Йемен е в най-голямата хуманитарна криза в световен план. Повече от 24 милиона души, което е около 80 на сто от населението, се нуждаят от помощи. След като конфликтът ескалира през март 2015 г., страната се превърна в жив ад за децата, които са над 12 милиона са деца. 

Около 2 милиона деца под 5 години в Йемен страдат от остро недохранване и се нуждаят от лечение. Закриването на училища и болници са нарушили достъпа до образование и здравни услуги, правейки най-малките още по-уязвими. Преди пандемията 2 милиона деца не са посещавали училище. Заради коронавируса, училищата са затворени в цялата страна, оставяйки 5 милиона деца извън учебните заведения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама