Илияна Йотова: България е най-добрият лобист за членството в ЕС на Западните Балкани

17:47, 19 юни 20 / Политика 25 2042 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

България се оказа най-добрият лобист страните от Западните Балкани един ден да получат реално членство в Европейския съюз. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова, цитирана от БНР, при представянето на книгата на доц. д-р Спас Ташев „Българските общности в Западните Балкани“.

Първият том на изследването „Българските общности в Западните Балкани. Политически процеси и етнодемографски последици (1913-2019)“ е посветен на Албания.

Залогът, за да успеем в бъдеще да отстояваме правата, както на българите в Албания, така и на българите в другите етнически общности на Балканите, това е да имаме един национален, партиен консенсус по този въпрос, да имаме последователна държавна политика“, каза Спас Ташев.

„България не е забравила сънародниците си в Западните Балкани“, каза от своя страна евродепутатът Андрей Ковачев, който е спонсор на изданието.

„Връзката с прародината не може да бъде заличавана, книгата е доказателство, че ние желаем да се преодолеят негативите от миналото, защото това е справедливо, това е истината“, каза още Ковачев.

Вицепрезидентът Илияна Йотова посочи, че до момента България е единствената държава в ЕС, превърнала темата за Западните Балкани в един от най-важните си външнополитически приоритети.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама