Победа за управляващата партия в Сърбия след бойкот на опозицията

07:20, 22 юни 20 / Свят 25 1700 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Сръбският президент Александър Вучич обяви за невероятна победата на управляващата и ръководена от него партия в неделя на парламентарните избори, помрачена от бойкота на голяма част от опозицията, която го обвинява в растящ авторитаризъм, предава БГНЕС.

С около 63% от гласовете дясноцентристката Сръбска прогресивна партия (СПП) трябва драматично да разшири своето влияние в 250-членния парламент.

Вучич строго контролира партията, която е на власт от 2012 г.

"Благодарен съм на хората за тази историческа подкрепа", каза той с възторг в централата на СПП, където привържениците му празнуваха. „Победихме навсякъде“, продължи Вучич. „Спечелихме на местата, където никога досега не бяхме печелили“.

Успехът на Вучич бе подпомогнат от бойкота на изборите от основните опозиционни сили в страната, който обявиха, че докато Вучич е на власт в Сърбия изборите няма да бъдат нито свободни, нито честни.

Въпреки кампанията им избирателите да останат у дома и продължаващите притеснения относно коронавируса, избирателната активност не беше драматично по-ниска - малко под 50 процента според независимия наблюдател на изборите CRTA.

Бойкотиращата опозиция обяви изборите за „фалшиви” и заяви, че движението им е постигнало успех.

Така или иначе управляващата партия ще има малко съперници, с които да се бори в залите на парламента, където се очаква съпартийците на Вучич да заемат около 189 места.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама