Бобоков е поискал от Узунов помощ за руснак с отказано българско гражданство

19:14, 22 юни 20 25 3267 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

От прокуратурата разпространиха данни за комуникация между бизнесмена Пламен Бобоков и секретаря на президента по правни въпроси Пламен Узунов. Комуникацията се отнася за три отделни случая.

Първият е за руски гражданин, на когото е отказано българско гражданство, заради възражения на ДАНС. Бобоков е поискал съдействието на Узунов по казуса.

При втория случай бизнесменът е изпратил на съветника на Радев данни за самоличността на български гражданин от либийски произход, както и номера на заявление до директора на ГД „Национална полиция“ за заличаването на данните от масивите на МВР, свързани с полицейски регистрации и заявителски материали.

Снимка: Прокуратура на Р България

В третия случай Бобоков е поискал от Узунов съдействие за установяване собствеността на моторно превозно средство. По- късно той го уведомява, че става въпрос за две МПС с марка „Майбах“, собственост на конкретна фирма за отдаване на автомобили под наем.

Снимка: Прокуратура на Р България

Никога не съм вършил нищо престъпно“, заяви Пламен Бобоков на излизане от следствието, където днес беше разпитан, съобщи БГНЕС. Попитан дали е комуникирал с президентския секретар по правни въпроси Пламен Узунов за руски гражданин, който е трябвало да получи българско гражданство, Бобоков отговори, че няма спомен. А на въпроса дали е молил Узунов за информация чия собственост са два автомобила Майбах, Бобоков отговори категорично: "Абсурд! Не". "Няма нищо укоримо", заяви още Бобоков.


Снимка: БГНЕС

Обвиненията в търговия с влияние са най-малкото безпочвени. Никога по никакъв повод не съм вземал и не съм давал имотна облага. Ще държа докрай името ми да бъде изчистено“, заяви пред bTV съветникът на президента по правни въпроси Пламен Узунов. Той обясни, че не разчита на качествата на прокуратурата. „Искам да кажа, че съм чист пред себе си“, добави Узунов. 

"Общувал съм с Пламен Бобоков. Когато бъдат подадени лицата, които ще придружават президента в дадена делегация, моята характеристика изисква да извършва проверка и ако има такива със съмнителна репутация, да не ги допускам до президента. При Бобоков такова нещо не съм установил, така че това е и причината да осъществим с него първия си контакт", каза Узунов.

Той обясни, че прокуратурата го е призовала и той доброволно е заявил, че ще окаже пълно съдействие. "Бях призован в качеството на свидетел и си тръгнах в качеството на свидетел, никога не съм бил задържан. Поех ангажимент за пълно съдействие, което правя и до днес", обясни Узунов. "Целта е президентът, аз съм средство", допълни той. 

По-късно през деня президентството обвини прокуратурата в отправяне внушения за комуникацията на Узунов. "Прокуратурата продължава да отправя внушения за естеството на комуникацията на секретаря на държавния глава по правни въпроси и антикорупция на базата на селективно подбрани части, без да е ясен контекстът на разменяните съобщения. Подобен подбор създава предпоставки за различни внушения и интерпретации, които не отразяват обективната картина. Този подход буди безпокойство за целите на  избирателно огласяваната информация", посочват от институцията.

В отговор на журналистически въпроси прессекретариатът информира, че получаването или отказът за получаване на българско гражданство се базира на предложение на министъра на правосъдието и обхваща становищата на няколко институции, включително прокуратурата, ДАНС, МВР. Отношение към тази процедура няма никой от секретарите на президента.

"Тиражирането на тази комуникация, мотивирано с „висок обществен интерес“, повдига въпроса колко по-нисък е общественият интерес при проведените в пълна медийна тишина разпити на министър-председателя, министъра на финансите и народен представител по данни за корупция в особено големи размери", посочват от президентството.

На ДАНС и Дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР е възложено да извършат проверка. По- рано стана ясно, че и Върховният административен съд започва вътрешна проверка.

Пламен Узунов: В момента се опитва да се измести основната тема в държавата

В петък от прокуратурата разпространиха част от комуникация между Пламен Узунов и Пламен Бобоков. На 27 декември 2018 г. секретарят на президента е изпратил на бизнесмена съдебно решение, което още не е било подписано от съдиите от Върховния административен съд. Шест дни по-късно решението става публично достояние. Специализираната прокуратура разкри още, че Пламен Бобоков е лобирал пред членове на ВСС за избирането на прокурор от Русе за административен ръководител на Окръжната прокуратура в града. Натискът на Бобоков се е провалил, избран е друг кандидат. Прокуратурата извърши и обиски в кабинета и в дома на русенския прокурор Николай Николов, контактувал с бизнесмена Пламен Бобоков, припомня БГНЕС. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама