Президентът наложи вето върху промените в Закона за МВР

15:53, 22 юни 20 / Политика 25 2120 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Президентът Румен Радев наложи вето на Закона за изменение и допълнение на Закона за МВР, приет на 11 юни 2020 г. , съобщиха от президентската институция.

Държавният глава не оспорва реформи, целящи подобряване на ефективността на дейността на МВР. Несъгласието е с разпоредбите, които дублират охраната, осъществявана по Закона за Националната служба за охрана. Според него дублирането на функции създава условия за неефективно и неефикасно използване на държавен ресурс, без гаранции за по-голяма сигурност. В мотивите си Радев посочва още, че тези разпоредби не са съобразени с българското законодателство. Пълният текст на мотивите може да видите тук.

Припомняме, че промените в закона предизвикаха противоречиви коментари, тъй като с тях се създава нова дирекция, която на практика дублира функциите на НСО, която е подчинена на държавния глава. Част от коментарите по темата бяха, че така се изземват лостовете на влияние на президента или че се отваря врата към още по-лесна, по-неконтролирана и „дискретна“ възможност за държавна охрана.

Миналата седмица Румен Радев обяви, че създаването на нова Национална служа за охрана в МВР би било удар към държавността.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама