Д-р Пенчев: Българинът спря да се страхува от коронавируса

16:58, 23 юни 20 25 2948 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

„Не може да се каже, че сме изпуснали положението. И СЗО и правителството и Щаба – постоянно казваха, че ние трябва да се научим да живеем с вируса. Българинът обаче сметна, че вирус вече няма и спря да се страхува от коронавируса. Той обаче продължава да е в България и броят на положителните проби и хоспитализирани пациенти го доказва”, заяви пред Нова телевизия директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев.

79 нови случая на коронавирус за денонощие у нас, 8 са починали

По негово мнение, всяка една рестриктивна мярка, която се налага, натрупва критична маса хора в обществото. Мерките се налагат за определен период от време и от нея се очаква някакъв резултат за същия период. По същият начин, когато мерките се либерализират се очаква обратният вариант – критичната маса да започне да намалява.

„Има нова особеност в протичането на заболяването. Положителните проби са на хора без симптоми или с много леко изявена клиника. Случаите показваха едно положително развитие към бързо излекуване, но пък заразените оставаха вирусоносители”, обясни д-р Пенчев.

Маските отново са задължителни на закрито

Според него мерките в страната категорично не се неглижират. За пример той даде заповедта на министър Кирил Ананиев от 00:00 часа тази нощ, която посочва, че маските стават отново задължителни на закрито.

Д-р Пенчев изтъкна, че динамиката на заболяването предполага и особености в реакцията за ограничаване на заразата.

"Още четирима души са излезли с положителна проба за COVID-19 в БСП. Така  заразените представители на левицата стават шест", каза д-р Данчо Пенчев. Сред тях са народният представител Николай Цонков и общинският съветник Николай Николов. Всички са в добро общо състояние, без симптоми на заболяване и очакват инструкции от РЗИ – София, съобщиха от БСП. Окончателно всички резултати ще станат ясни до два дни.

По-късно от БСП съобщиха, че всички останали направени проби на "Позитано" 20 са отрицатлени. Лидерът на левицата Корнелия Нинова изказа благодарност към екипите на РЗИ за добрата организация и професионално отношение и призова за спазване противоепедимичните мерки. „Ще продължим да следим състоянието на далите положителни проби членове на ГС на БСП София и ще окажем пълно съдействие в случай на настъпили усложнения. В постоянен контакт сме и с членовете на НС, които дават своите проби в РЗИ в страната” заяви Корнелия Нинова.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 14:04, 23 юни 20

ОТНОВО ОПАШАТИ ЛЪЖИ

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама