10 души са задържани при спецакция в Сандански

16:33, 23 юни 20 25 2508 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Спецaкция в Сандански. Поводът - разпространението на наркотици и битовата престъпност, съобщиха от прокуратурата. „Съчетават се две акции на прокуратурата“, обяви на брифинг главният прокурор Иван Гешев. Той обясни, че при акциите общо са задържани около 10 души.

В града има 2-3 големи групи, които се занимават с наркоразпространение. Обект на досъдебното производство е една от тях, която се наблюдава от година. Намерено е и голямо количество пари.


Снимка: БГНЕС

Задържани са пет лица, за които са събрани доказателства, че са участвали в престъпната група. Шести съпричастен с престъпната дейност изтърпява наказание по предходно осъждане. В хода на действията по разследването са претърсени 25 адреса и автомобили, извършени са и 10 лични обиска. Намерени и иззети са наркотици, телефони, голямо количесттво пари – над 180 000 евро и 56 900 лева.

Според събраните до момента доказателства групата е действала от началото на 2017 г., като се е занимавала с разпространението на различни видове наркотици – кокаин, хероин, марихуана. Досъдебното производство на Специализираната прокуратура срещу участниците в престъпното сдружение е образувано през юни 2019 г.


Снимка: CanStockPhoto

На 21 януари 2020 г. екипи на Гранично полицейско управление в Петрич задържат в село Баджово първите четирима участници в групата, които оказват съпротива и безуспешно опитват да избягат. В двете къщи, обитавани от участниците, са намерени и иззети 10 пластмасови бидона с общо 36,184 кг. с почистени сухи канабисови съцветия, подготвени за разпространение.

Четиримата задържани са привлечени към наказателна отговорност. Останалите участници в групата, повечето от които криминално проявени, продължават престъпната си дейност до задържането им на 23 юни 2020 г. Предстои наблюдаващият делото прокурор да прецени колко от тях да бъдат привлечени към наказателна отговорност и спрямо кои да бъде поискано от Специализирания наказателен съд налагане на мерки за неотклонение „Задържане под стража“. Процесуално-следствените действия по досъдбното производство продължават.

В частен дом в града е открита суха, тревиста маса – канабис. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл. 354 а, ал. 3 от НК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама