Акцент на деня: Да запалиш свещ за 300 лева

17:12, 23 юни 20 25 3171 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

От днес носенето на маски на закрити обществени места пак е задължителноМерките на управляващите в пандемията се менят като времето, така че трябва да си носим маските, както си носим чадърите. За всеки случай.

Маски горе!

Връщането на маските стана гръмко, с доста въпросителни. За това здравният министър побърза да се „уточни“ със заповед вчера вечерта, че изключение се допуска само в местата за хранене и питейните заведения.

Въпросите - защо в ресторанти и барове ограниченията не се връщат, докато в спортните зали, театрите и кината правилата остават строги (50% капацитет и през една седалка). Половин заетост на местата ще има и в дискотеките и нощните заведения, въпреки че не е ясно как ще се случи на практика. На футболните мачове например условието е до 1000 души на сектор, което наложи отборите да реагират с промяна при продажбата на билетите.

В София полицията вече ще следи да не се събират големи групи хора в парковете. Не разбрахме обаче колко хора правят голяма група. Вече е задължително и спазването на дистанция от поне 1,5 м на открито. Според кмета Йорданка Фандъкова неносенето на маска трябва да се санкционира с по-малка сума, не сегашните 300 лева, за да се събира на момента. Издават се и протоколи, ако маската се носи неправилно- на врата, или без да покрива устата и носа.

За изминалото денонощие от 2776 проби, новите случаи с COVID-19 са 79. Информационната система обаче пак се пооплете. Сутринта бяха обявени 21 заразени медици с коронавирус, после се оказа, че са само 6.

Българинът сметна, че вирус няма и спря да се страхува“, предупреди директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев. За това че вирусът не си е отишъл свидетелстват новите случаи, както и смъртните, за които ни съобщават всеки ден.

Нищо обаче не спира премиера Бойко Борисов да си кара джипа и да инспектира пътища и всякакви обекти. Днес проверката му беше в Рилския манастир, традиционно придружен от група журналисти. Заедно с регионалния министър Петя Аврамова той провери дейностите по свлачището по пътя за манастира, което за жителите на региона си е част от пейзажа. Кабинетът вече отпусна 2 млн. лева за реконструкция на Светата обител, както и средства за укрепване на свлачището и пречиствателна станция. 

Започна укрепването на свлачището по пътя за Рилския манастир

След като свърши работата, Борисов влезе в църквата на манастира и запали свещ. С него, разбира се, влязоха всички- за снимки и кадри. На закрити пространства обаче маските вече са задължителни, затова с по 300 лева ще бъдат глобени самият премиер, журналистите, операторите, фотографите и свещениците.

Снимка: Правителствена информационна служба

Коронавирусът стигна и до опозицията. Вече шестима са членовете на БСП, които са с положителни проби.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама