Бобоков и Узунов обсъждали назначаването на посланици извън ЕС

17:27, 24 юни 20 25 2587 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Прокуратурата с нова порция от комуникацията между бизнесмена Пламен Бобоков и съветника на президента Пламен Узунов. Става ясно, че двамата многократно са обсъждали външната политика, както и кандидати за посланици за страни извън ЕС.

Узунов и Бобоков са си уговорили среща в столичен хотел, а ден след това бизнесменът пише: „Румен Петров – Алжир“. От прокуратурата уточняват, че Румен Петров е назначен за посланик в Алжир с указ на президента. В друго съобщение Бобоков изпраща файл с неговото „предложение за Абуджа (Нигерия)!“. От името на файла се разбира, че предложението е Жоро Кираджиев (бел.ред. през януари тази година е назначен за посланик с указ на държавния глава).

Снимка: Прокуратура на Р България

Прокуратурата: Отношенията на Бобоков и Узунов не са били само делови

Специализираната прокуратура провежда акция във връзка с образуваното досъдебно производство. Извършват се претърсвания на четири адреса – в София, Пловдив и Русе, използвани от дружества на Пламен Бобоков и брата на Пламен Узунов Ангел.

По информация на БНТ се претърсват офиси на „Приста ойл“. В разпространените от прокуратурата документи има и писмо за консултантска дейност именно в холдинга от фирмата на Ангел Узунов. Заплащането за услугата е 5000 лева месечно, за срок от една година.

Русенският прокурор, кореспондирал с Пламен Бобоков, е подал оставка

Темата коментира и премиерът Бойко Борисов, който пристигна на мястото на инцидента в тунел „Железница“. „Аз имам работа, която върша и която не е правена и няма много години след това да се прави. Тези, които нямат работа - от сутрин до вечер ходят някъде да си намерят място, да не коментират. Те вече толкова са заседнали в тресавището. Те вече никога не могат да говорят нито за правосъдна система, нито за корупция, нито за лобизъм, нито за намеса в работата на отделните власти. Това не е кой да е съветник. Това му е най-чистият човек - в кавички. Вътрешен министър по време на неговото служебно управление. Смятайте какво е било назад...“, заяви министър-председателят.

Според него след публикуваните чатове на президентския съветник Пламен Узунов с бизнесмена Пламен Бобоков, държавният глава вече няма право да говори за проблемите в правосъдието и за коруцията.

"Мисля, че този път фактите са такива, че колкото по-малко мълчат и не говорят - толкова са заседнали в тресавището, те вече никога не могат да говорят нито за правосъдна система, нито за корупция, нито за лобизъм, нито за намеса в работата на отделните власти", коментира Борисов.

В отговор на отправени въпроси от страна на медиите, прессекретариатът информира, че президентът издава указ за назначаване на дипломатически представители в чужбина по предложение на изпълнителната власт в съответствие с Конституцията и Закона за дипломатическата служба.  

Държавният глава очаква реални действия от страна на прокуратурата за разследване на търговия с влияние, а не показни акции, с които се подменя общественият интерес.

"Случаите на колосални злоупотреби с публични средства, обществени поръчки, еврофондове, хазарт и ниското качество на строителството, все още очакват да попаднат в полезрението на прокуратурата", заявяват от прессекретариата на държавния глава.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама