Доц. Чорбанов: Случайното заразяване с коронавирус е изключително рядко

08:46, 25 юни 20 25 1946 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

"Коронавирусът не се вълнува от топлината и околната темепература, защото в нас той се разпространява на 37 градуса. Голяма част от инфекциите се разпространяват в момента в много топли държави, така че това изобщо не е фактор", посочи доц. Андрей Чорбанов, ръководител на департамент „Имунология“ в Института по микробиология към БАН, пред bTV.

Той обясни, че някои хора се срещат с вируса, но имунната им система е достатъчно компетентна и активна и изобщо не реагират по никакъв начин – нямат никакви симптоми, не боледуват и не умножават вируса.

128 са новите случаи на коронавирус у нас

"Много малко хора са заразени на случаен принцип, не е доказано някой да е бил заразен в градския транспорт или някой пътуващ със самолет да е заразил хората в самолета“, отбеляза имунологът.

„Огромният брой случаи като групи са на семеен принцип или в работна среда или в социални общности, които живеят изключително компактно. Трябва да се има предвид гъстотата на населението в съответните места“, каза Андрей Чорбанов. Според него случайното заразяване е изключително рядко и на практика трудно доказуемо.

Правителствата през последните години не са инвестирали във фундаментални изследвания. Много от научните изследвания, които нямат реален практически характер и не произвеждат нищо като краен етап, всъщност са от изключителна важност за икономиката“, посочи още имунологът.

Удължават извънредната епидемична обстановка до 15 юли

Според него маските не вършат работа за предпазване, няма втори пик, а това е нормалното разпределение на вируса.

"Мерките няма да спасят положението, а само ще забавят разпространението на вируса и така може да се проточи много дълго време", посочи още доц. Чорбанов. За тестовете той коментира, че PCR реакцията е много специфична и зависи от това какви маркери ще бъдат избрани. „Ако се направи компромис и се закупи по-евтин кит, той може да потвърди коронавирус с едни или два маркера и да се окаже, че човек е позитивиран с друг вирус“, обясни доц. Чорбанов.

„Човек е вирусоносител изключително малко време за което може да бъде третиран. Първата седмица от заразяването той заразява, втората седмица могат да бъдат уловени вирусни частици, но те не са ефективни“, каза имунологът. По думите му, ако един човек е детектиран в краен етап от развитието на заболяването, може след една седмица да си бъде отрицателен и в това няма нищо странно.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама