НАСА кръщава центъра си във Вашингтон на първата чернокожа жена инженер в агенцията

10:25, 25 юни 20 / Култура 25 1865 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Oт Наса обявиха, че ще кръстят централния си офис във Вашингтон на Мери Джаксън – първата чернокожа жена инженер в редиците на космическата агенция. Джаксън има директен принос към изпращането на американци в космоса, пише „Ню Йорк таймс“, цитиран от bTV. Администраторът на НАСА Джим Бридстийн каза, че агенцията ще продължи да отдава почит на тези, чиито истории дълго време са били пренебрегвани.

Снимка: Снимка: Wikimedia commons

Днес с гордост съобщаваме, че центъра ни във Вашингтон ще носи името „Мери У. Джаксън“. Това е напомняне, че Мери е един от многото невероятни и талантливи професионалисти, които са спомогнали за успеха на НАСА“, коментира той.

Дъщерята на историческата фигура – Каролин Луис коментира, че се чувства изключително горда от промяната на името.

Майка ми беше учен, съпруга, майка и новатор. Тя проправи път за хиляди към успеха и не само в НАСА, а навсякъде в страната“, сподели Луис.

Мери Джаксън е родена в Хамптън и завършва местния университет през 1942 г. със специалност математика и физични науки. През 1951 г. започва работа в агенцията, която по-късно ще бъде преименувана на НАСА и прави изчисления.

Снимка: Wikimedia commons

Тя става първата чернокожа жена инженер на НАСА през 1958 г. Джаксън завършва допълнителни курсове и образование, като преди това внася петиция към градската управа на Хамптън да ѝ бъде позволено да посещава университет с бели студенти.

Мери Джаксън се пенсионира в НАСА през 1985 г. Умира през 2005 г.

Безспорният й принос към историята на НАСА и работата ѝ с математикът Катрин Джонсън и Дороти Воган бяха център на филма „Скрити числа“ от 2016 г. Лентата получи три номинации за „Оскар“.

След като историята на трите жени става световно известна, от НАСА започва редица от инициативи, целящи техните имена да останат в общественото съзнание.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама