Акцент на деня: Случаят "Бобоков" няколко чата по-късно

17:30, 25 юни 20 25 2541 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Пламен Бобоков остава на свобода срещу гаранция от 1 млн. лв., въпреки усилените опити на прокуратурата да го вкара в ареста. Бизнесменът, заедно с брат му Атанас, бившият зам.-министър по околната среда и водите Красимир Живков и още трима души са обвинени за участие в престъпна група, организирала схема, с която опасните отпадъци от предприятието на Бобокови "Монбат" не са били обезвреждани.

Сагата с боклука

Бизнесменът вече два пъти беше задържан - веднъж в края на май и втори път миналата седмица. Пламен Бобоков беше пуснат под гаранция на 31 май, но на 18 юни беше арестуван заради не внесената в срок сума.

Това стана причина държавното обвинение да поиска налагането на по-строга мярка за неотклонение срещу него, но съдът не удовлетвори желанието на прокуратурата, защото сметна, че забавянето е по обективни причини и няма опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление.

В ареста в момента се намират Атанас Бобоков, вече бившият зам.-министър Константин Живков, бившият шеф на РИОСВ Плевен Габриел Савов и собственикът на площадката в Плевен Ейгюн Еминов. Под домашен арест е бившият служител на Бобокови - Васил Богданов.

"Какъв боклук?! Аз съм индустриалец. Ама като изляза от тука – (ще съм) тоя с италианския боклук!", така Атанас Бобоков коментира обвиненията срещу него и останалите обвинени. Адвокатите на двамата братя пък определиха действията срещу тях като "опит да се разрушат устоите на стопанския живот".

Връзката с президентството

Най-любопитното около сагата "Бобокови" обаче не са обвиненията за боклука, а появилата се впоследствие връзка между Пламен Бобоков и секретаря на президента по правни въпроси и антикоруция - Пламен Узунов.

След серия от акции в обекти, свързани с Бобокови, прокуратурата се "натъкна" на кореспонденция между бизнесмена и съветника на Радев и започна да публикува серия от чатове между адашите.

Разкритите чатове датират от 2018 г. и 2019 г. Какво разбираме от чатовете? Разделени на четири порции до момента кореспонденцията показва, че Бобоков не веднъж е търсил съдействие от Узунов и то по различни казуси. От кореспонденцията между тях може да се направи изводът, че бизнесменът е:

- оказвал влияние върху назначаването на посланици;

- получил от Узунов предварително решението на Върховния административен съд по казуса с либийския танкер "Бадр";

- направил опит да лобира за преизбирането на бившия окръжен прокурор на Русе Николай Николов;

- ходатайствал за издаването на бъгарско гражанство на руснак;

Според прокуратурата двамата с Узунов са били изключително близки, а братът на бившия вътрешен министър имал договор с фирмата на Бобоков "Приста Ойл". На база на чатовете държавното обвинение образува дело за търговия с влияние, но към момента по него няма повдигнати обвиненияИ Узунов, и Бобоков смятат, че двамата са жертва на атака, чиято основна цел е да уязви президента Румен Радев.

Екатерина Захариева

Днес в съда стана ясно, че вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева е била на разпит във връзка с опита на Бобоков да повлияе на процедурата по назначаване на посланици.

Захариева е свидетелствала пред разследващите, че е имало натиск за назначаване на въпросните посланици, макар и при спазена процедура. По думите й  "по един много елегантен начин" президентската институция се е намесила при изпращането на посланици в Алжир и Нигерия, където Бобоков има бизнес интереси.

В очакване на развръзката

Удар срещу бизнеса, търговия с влияние, намеса в работата на институциите (дори в съдебната система) или скрита атака срещу президента? Какво ще излезе от случая "Бобоков" предстои да разберемМеждувременно около него продължават да изскачат нови имена и казуси.

Обвинения до този момент срещу бизнесмена и секретаря на президента за търговия с влияние все още няма.. само избирателно да огласява чатове. Но напоследък прокуратурата обича да действа шумно и с размах, когато й е удобно. Снимки, видео, показания, текстове и чатове - всичко е на показ. Така беше и с обвинената за източването на данните от НАП "ТАД Груп", така беше и със записите на президента - до момента обаче и по двата казуса няма развитие. Въпреки "солидните доказатества".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама