„Демократична България“ иска оставка на енергийния министър и спиране на АЕЦ „Белене“

11:15, 26 юни 20 / Политика 25 1133 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Демократична България иска оставка на енергийния министър и окончателното спиране на АЕЦ Белене“. Поводът за това е последното писмо на Европейската комисия, според което площадката за АЕЦ „Белене“ няма лиценз и България не може да избира икономически оператор, който да довърши проекта.

Рестартът на АЕЦ „Белене“: Защо е необходимо ново одобрение от ЕС

От партията заявяват, че трябва изцяло нова процедура по съгласуване на проекта с ЕК. Те посочват, че до този момент министър Петкова винаги е твърдяла, че нотификацията (съгласуването) от ЕК от 2007 г. за проекта Белене е в сила, но това е опровергано през ноември 2018 г. в писмо от ЕК до евродепутата Светослав Малинов.

Става ясно, че през 2019 г. ЕК е изпратила писмо до министър Петкова, в което изрично я е уведомила, че евентуалното възобновяване на проекта представлява нов инвестиционен проект и цялата процедура трябва да започне наново. В последното писмо ЕК демонстрира пълна приемственост по въпроса и заявява, че това е необходимо, за да може да се извърши всеобхватна оценка на новия проект и цялостното му съответствие с Договора за Евратом и вторичното законодателство по него...Въпреки това министър Петкова продължава да заблуждава обществеността и потенциалните инвеститори, че нотификацията от 2007 г. е в сила, пишат от Демократична България и питат кой ще плаща, ако някой от потенциалните инвеститори заведе дело за нанесени щети от невярна информация.

Росатом“ в обединение с още две компании за АЕЦ „Белене“

От партията отбелязват, че ЕК иска нова информация за проекта, тъй като районът на Белене се намира в сеизмично активна зона и с това твърденията на управляващите за липса на сеизмичен риск напълно се опровергават.

Те уточняват, че публикуването на поканата за заявяване на интерес за стратегически инвеститор в Официален вестник на ЕС по никакъв начин не означава, че ЕК е одобрила проекта, каквито внушения министър Петкова многократно е правила.

Партията заявява още, че обявеният от правителството необвързващ меморандум между Росатом, Фраматом и Дженерал Електрик за консорциум в рамките на процедурата за избор на стратегически инвеститор може да доведе до започване на производство за установяване на нарушение срещу България.

Освен това от процедурата за избор на стратегически инвеститор обаче е ясно, че доставчикът на ядрено гориво е предопределен.

От съобщението става ясно, че ЕК смята, че бъдещото дружество ще бъде държавна собственост на България чрез мажоритарно участие, но досега управляващите са заявявали, че страната ще участва само с настоящите активи, но не и с парични средства, коментират от партиятя.

Демократична България припомня, че прекратяването на проекта АЕЦ „Белене“ е докладвано от страна на правителството пред международната общност с два доклада: през 2013 г. и през 2014 г.

От партията предупреждават, че е въпрос на време властта да поиска държавни гаранции по „Белене”, което ще прехвърли рисковете и разходите върху всички данъкоплатци.

Затова според тях е крайно време за окончателно прекратяване на проекта и спиране източването на парите на данъкоплатците в неефективни и морално остарели проекти. Те смятат, че предоставянето на площадката за индустриална зона ще бъде възможност за връщане на част от направените досега инвестиции.

Напишете коментар
Коментари: 4
1 Асен 19:01, 29 юни 20

Демкоратична България отново предлагат неща, от които грам не разбират!

2 Дани 13:39, 30 юни 20

ДБ нямат никаква идея колко е важен АЕЦ за България

3 Деси 11:21, 01 юли 20

ДБ не са в час. С такива коментари май целят само сензация и медийно присъствие

4 Анонимен 00:34, 02 юли 20

И какво ще постигнат с тази оставка? И те не могат да обяснят, ама все пак да си искат оставки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама