"Екзакта": Ръст на одобрението за членството ни в НАТО

11:48, 26 юни 20 25 1258 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

От началото на годината няма промени в одобрението на ЕС, но се наблюдава ръст на одобрението за членството ни в НАТО. Това сочат данните от национално представително проучване на Екзакта, проведено в периода 6-13 юни, 2020 г. На квотен принцип (чрез стратифицирана извадка по пол, възраст и тип населено място) „face to face”са интервюирани 1005 пълнолетни българи в 123 гнезда в 89 населени места на страната.

През последните месеци българите не крият своята повишена тревожност и потребността си от повече сигурност. Принадлежността ни към ЕС, обаче, не се проблематизира в масовите оценки от началото на пандемията. Това не означава, че сънародниците ни са безкритични или пък, че не виждат проблеми в еврообщността. По-скоро е вярно това, че позитивните нагласи се запазват и заради очакванията за подкрепа от ЕС.

71% от участвалите в националното представително изследване на Екзакта от средата на юни заявяват, че одобряват членството на страната ни в Европейския съюз, а 19% не го одобряват. От края на 2019 г. досега не регистрираме съществена промяна в обществените нагласи към еврочленството на страната ни. 96% от избирателите на ГЕРБ одобряват членството на България в ЕС, а подкрепа за еврочленството декларират 49 на сто от избирателите на БСП. Сред привържениците на останалите партии одобрението за членството на България в ЕС е по-висок дял от регистрирания сред електората на социалистите. В София, където информираността на населението за предприетото от ЕС е по-висока, регистрираме критичност към Брюксел над средната за страната.

Одобрявате ли или не одобрявате членството на България в Европейския съюз?

От края на миналата година досега с 4% нараства делът на българите, които одобряват членството на страната ни в НАТО. В средата на юни членството ни в НАТО е одобрявано от 60%, а 25% не го одобряват. Подобно на отношението към ЕС, най-слабо одобрение регистрираме сред избирателите на БСП - едва една трета одобряват членството ни в НАТО. През последната година регистрираме известна промяна в нагласите на привържениците на Обединените патриоти /ВМРО и НФСБ/. Те все по-често декларират позитивни нагласи към членството ни в ЕС и НАТО. Участието им в управлението на страната „работи” за промяна на нагласите на електората им. Допълнителен стимул за този електорат са политиките на министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

Одобрявате ли или не одобрявате членството на България в НАТО?

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама