Трус от 5,2 по Рихтер разтресе Западна Турция

13:59, 26 юни 20 / Свят 25 1312 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Земетресение от 5,2 по Рихтер беше регистрирано днес в Западна Турция, според Европейско-средиземноморския сеизмологичен център. Епицентърът на труса е в окръг Маниса, но земетресението е усетено също в околните окръзи Истанбул, Измир и Бурса, предава bTV.

Силен трус от над 7 по Рихтер разтресе Мексико

По данни на турската Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) магнитудът на труса е бил 5,5, а според Сеизмологичната обсерватория Кандилли в Истанбул - 5,1.

Засега няма сведения за разрушения в резултат на труса”, каза вътрешният министър Сюлейман Сойлу. Валията на окръг Маниса Яшар Карадениз уточни, че в случай на установяване на щети ще бъдат предприети съответните действия съобразно плановете при бедствия на страната.

Земетресението е на дълбочина 9,29 км и регистрирано в в 10.21 ч. турско (и българско) време, показват данните на АФАД. Пред частната телевизия „Си Ен Ен – Тюрк“ сеизмологът Шукрю Ерсой посочва, че земетресенията над 5 по Рихтер будят тревога. Трусът е бил усетен в широк район, отбеляза експертът.

Земетресение с магнитуд 5,4 по Рихтер разтърси вчера и източния окръг Ван, в близост до турско-иранската граница. При този трус леко пострадаха петима души, а няколко къщи понесоха щети.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама