Новата учебна година ще започне присъствено

16:25, 26 юни 20 25 1256 Шрифт:
Редактор:

Започваме присъствено новата учебна година на 15-ти септември. Това заяви в Стара Загора просветният министър Красимир Вълчев.

Все още ситуацията е твърде несигурна, но от министерството са готови с няколко варианта за старт на учебната година в зависимост от ситуацията с COVID-19 наесен, съобщава БГНЕС.

Вълчев участва в среща на ректорското ръководство при Тракийския университет, представители на бизнеса и ръководството на общината, на която бяха набелязани допълнителни ангажименти за подготовка на кадри в областта на IT технологиите. Осем нови специалности са разкрити в старозагорската Алма Матер от тази година, учебните програми са разработени с помощта на експерти от столичния Технически университет и БАН.

Връщат предмета "Родинознание" по инициатива на ВМРО

Според министър Вълчев продължава да съществува тежкият проблем със застаряването на учителския състав, средногодишно от „оборот“ заради пенсиониране излизат около 4500 преподаватели.

"Най-тежка е ситуацията с учителите по математика, физика и химия. Това е наложило да се предложи нова месечна стипендия от по 100 лв. на студенти, които ще завършат и педагогика. Поне още 10 години ще съществува този проблем", прогнозира Вълчев.

Той призна, че електронното обучение заради коронавирусната пандемия е задълбочило недоброто познаване на българския език сред децата от ромските общности.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама