Вучич очаква Сърбия да се присъедини към Европейския съюз до 2026 година

16:35, 26 юни 20 / Свят 25 1278 Шрифт:
Редактор:

Сръбският президент Александър Вучич очаква страната му да се присъедини към Европейския съюз до 2026 година. Това обяви той пред репортери след преговори с европейските лидери в Брюксел.

"Очаквам край на преговорите с ЕС през 2024 г., членство до 2026 г.", цитира президента РТС, съобщава БГНЕС.

В края на своето изявление пред пресата той повтори, че "вярва, че Сърбия ще получи официално потвърждение за приключване на преговорите с ЕС през 2024 г."

Отговаряйки на въпрос относно провалилите се консултации във Вашингтон с представители на Косово, Вучич заяви, че преговорите между Белград и Прищина ще се възобновят "след две-три седмици".

Победа за управляващата партия в Сърбия след бойкот на опозицията

По време на посещението си в Брюксел той се срещна с Урсула фон дер Лайен, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, еврокомисаря по въпросите на разширяването и политиката на съседство Оливер Вархели и специалния представител на ЕС за диалога Белград-Прищина Мирослав Лайчак.

Преговорите за влизането на Сърбия в Европейския съюз започнаха през януари 2014 г. Външната политика на Белград предвижда тази процедура да се осъществи при запазване на приятелски отношения с Русия и Китай, както и при развитие на връзките със САЩ.

Сърбия възнамерява да поддържа военен неутралитет, като отказва да се присъедини към НАТО и други блокове. Тази позиция е критикувана на Запад: на Белград многократно се изяснява, че европейска интеграция е възможна само ако бъде призната независимостта на Косово и се прекратят приятелските отношения с Москва. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама