Напрежението в Мондрагоне е овладяно, заловиха българските роми, избягали от огнището

18:55, 27 юни 20 / Свят 25 2417 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Овладяно е вече напрежението в град Мондрагоне и българските роми от огнището на зараза с коронавирус, са заловени, предаде NOVA. В италианското градче бе открито огнище на коронавируса в жилищни блокове, обитавани предимно от български сезонни работници. 

Губернаторът на област Кампания - Винченцо де Лука обяви, че сънародниците ни остават под 15-дневна карантина. Те ще бъдат охранявани денонощно, за да не избягат и да не се стигне до нови бутнове.

Армията изпрати 50 военни, които да въдворяват ред в района, след като местни жители се събраха около блоковете и хвърляха камъни и драскаха коли с викове, че Мондрагоне е техен.

Създадени са пропускателни пунктове, а националната служба за гражданска защита ще доставя храна на близо 700-те обитатели на жилищния комплекс, който ще е под "строга изолация".

Българинът Красимир Найденов, който от години живее в района, разказа за NOVA, че във времето е ставал свидетел на множество скандали между нашенци и местните италианци.
Отдавна са настроени отрицателно към нашите сънародници, защото за никой не е тайна как живеят и какви обичаи имат. Начинът им на живот е такъв - те са по-шумни, повече се веселят, по-друг им е манталитетът”, казва Найденов.

Медиите в Италия озаглавяват ситуацията като "Червена зона, нетърпими българи и италианци със затаен дъх."

Междувременно жителите на града продължават да се притесняват за здравето си и само за няколко часа са направени над 500 теста, за които бе необходима специална организация. Целта е през почивните дни да се правят между 3 и 4 хиляди теста, за да се провери дали е имало разпространение на инфекцията. Заразените ще бъдат под домашна карантина и ще бъдат подпомагани с продукти от първа необходимост.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама