Д-р Александър Симидчиев: Не може да се каже, че коронавирусът минава по-лесно през лятото

08:36, 29 юни 20 25 1716 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Не може да се каже, че вирусът минава по-лесно през лятото. Това каза пулмологът д-р Александър Симидчиев в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Съотношението на брой хоспитализирани и брой в интензивно отделение е горе-долу като по цял свят, не може да се каже, че се кара по-лесно вирусът. Това, че е казано че вирусът е променени не почива на публикувани данни, а на общи впечатления, може и да е погрешно доста това схващане, зависи от тестовете и от съобщените симптоми. Голяма част от хората може да не ги съобщят, особено сега като тръгнат на море", заяви Симидчиев. 

Това, което е важно, където има събиране на много хора, трябва да има мерки за предприемане на риска – особено на мачове и в дискотеки, където може да се ходи без маска“, обясни още специалистът.

„В градския транспорт има повишен риск и той трябва да се контролира, добави той, затова трябва и да се носят предпазни средства“, коментира пулмологът. 

„Мачовете са едни от най-рисковите места за вируса, събират се много хора, които се възприемат за здрави, а те викат и ако става дума за 12 хиляди човека, от тях може 30 да са заразени и като викат може да инфектират още хора“, смята още Симидчиев. 

Той обясни, че не може засега да се изследва как влияе вирусът на белия дроб след излекуване, защото по НЗОК не се отпускат пари за този вид изследвания. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама