Записи, дронове и дисциплина - големите кавички на месец юни

10:00, 01 юли 20 / Големите кавички 25 2679 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Казаното отлита, написаното остава. Екипът на ТОПНОВИНИ подбра най-интересните, колоритни и запомнящи се цитати от изминалия месец.

Тулупи, хунти и мераци - големите кавички на месец май

Предизборният сезон вече е открит и макар редовните избори да са далеч на хоризонта, официално започна прегледът и строяването на партийните редици. С дрънкане на оръжие посред лято - политическите формации се стягат за ожесточена битка и по всичко личи, че този път никой няма да пести сили в опита си да спечели войната. Нови формации никнат като гъби около популярни фигури в и извън политиката, а старите партии тепърва трябва да доказват, че има какво още да предложат на своите избиратели.

Пътят към властта минава през отслабването на ГЕРБ, в чиито ръце в момента е концентрирано управлението на страната. Ето защо не е изненада, че именно премиерът е обект на най-много и най-сериозни атаки - с или без основание. Изненада е може би, че ударите започнаха толкова рано в такива мащаби, но както се казва - на война и в любовта всичко е позволено.

Основна тема през изминалия месец бе именно аудио-визуалната поредица, в която беше замесено името на Бойко Борисов. Два аудио записа, за които се твърди, че са с негово участие, и снимки от спалнята му в резиденция „Секвоя показаха, че тази кампания няма да е насочена към обкръжението на премиера, а директно към него. Ударът е под пояса и цели да нанесе сериозни имиджови щети на Борисов не само у нас, но и зад граница. Ето защо съвсем разбираемо, част от най-запомнящите се изказвания през юни бяха посветени именно на тези „разкрития”.

Без съмнение най-запомнящото изказване през юни бе именно коментарът на Бойко Борисов по повод появилите се снимки, когато обяви, че съседът му в кв. „Бояна - президентът Румен Радев, го следи с дрон.

Радев ме следи с дрон. Като кажа на охраната, че ще сваля този дрон, те му казват и той го сваля. Докарва ми го пред терасата, пред входа. И то много пъти. И като отида и питам: "добре, де това защо го позволяват, то идва на един метър от мен, може да носи взрив и да го пусне". Аз лично казвам, че той ме следи с дрон. Охраната казват, че той го управлява. Прокуратурата да извика НСО и да ги питат. Понеже джипките имат система да свалят дрон и като кажа, те му предават и той го прибира". Ние сме жертви! Това ли не е демокрация, щом всичко пускат? Ама и гол да ме снимат, то това остава. Защото спя гол. В Банкя в тоалетната ме записаха. Защо да не спя? Случва ми се за спя по 4-5 часа...Оставаше да има едно малко момче до мен и оттук да се хвърля!", каза още премиерът.

Няколко дни по-късно Борисов заяви, че е в отлична форма и подобни нападки не могат да го смутят, защото е с чиста съвест. „Който спинка сладко, има чиста съвест... В отлична форма съм, за да ми е нужна подкрепа. Ние и хубаво, и лошо си го понасяме, ремонтираме, продължаваме напред. Като сме лоши, ни се уронва авторитетът, като сме добри, се вдига. Нито ми е за първи, нито за втори, нито ще спре. И е много ясно защо го правят... Което куче ме е захапало, все е побесняло! Който може да играе карти, приятна игра".

Известен със светкавичните си и мащабни акции, този път главният прокурор се забави с реакцията си и разпореди проверката на плъзналите из интернет материали няколко дни, след като те видяха бял свят. От коментара му по случая изглежда, че те не са го впечатлили особено - нещо повече, по думите му подобни "записи" у нас вече са се превърнали в обичайна практика.

Доста по-категорична позиция изрази Гешев по отношение на разследването срещу братя Бобокови и делото срещу Иво Прокопиев, Симеон Дянков и Трайчо Трайков и обвиненията срещу бившия хазартен бос Васил Божков. 

"Показваме на гражданите мрежата от зависимости между едър бизнес, политически зависимости на всички нива и какво ли още не и тази мрежа, прокуратурата има намерение да преустанови, поне докато аз съм главен прокурор. И пак казвам – компромиси няма да има за никой... Мрежата е ясна коя е. Това е като свински черва - дърпаш от единия край, появява се от другия край."

Следващата атака към Борисов дойде не отвън, а отвътре. Случайно или не бившият втори в ГЕРБ - Цветан Цветанов, избра точно този момент, за да напусне редиците. Първият председател на ГЕРБ заяви, че вече не се чувства гордост от членството си в партията и е време за ново начало. Малко след това Цветанов потвърди очакванията на всички, че готви нов политически проект, чието име ще бъде обявен до есента, а от сега вече е ясно, че част от членската маса на ГЕРБ може да го последва в новото му начинание.

Естествено коронавирусът продължава да е една от най-обсъжданите теми в българското общество. Либерализирането на мерките и началото на туристическия сезон доведоха до ръст в случаите на заразени с Covid-19. Премиерът Борисов побърза да успокои ситуацията и напомни, че макар и да сме се върнали към нормалния ритъм на живот, никога не сме казвали „Корона, чао!”.

Засега обществени обекти няма да се затварят, но ние вече знаем, че всяка заповед е предпоследна, а недомислиците изобилстват. Затова специалистите съветват да сме по-тихи и умерени в комуникацията си с околните, защото ключът е в дисциплината. 

„Когато водим нормален и спокоен разговор, вероятността да се заразим с коронавирус е много малка, защото безсимптомният човек, както и човекът с много леки симптоми, отделят малко количество въздух. Когато разговорът е спокоен, рискът е минимален или просто го няма. Опасно е обаче, когато дори на открито някой заразен вика, говори високо, много емоционален е или пее. Тогава, даже при лека инфекция, но наличие на вируса в неговите горни отдели на дихателната система, той може да зарази. Затова викането, събирането на хора, протестите, например, са много хубаво нещо, но да минават малко по-цивилизовано - по-тихичко и с дистанция”, както обяснява директорът на Центъра за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Или както премиерът каза: "Демокрацията е за дисциплинираните

И докато част от българите все още живеят в страх от коронавируса, други вече почиват на море. Добре е нашенците да изберат родното Черноморие, защото то и най-чисто, и най-безопасно! Няма шега, няма измама - така твърди министърът на туризма Николина Ангелкова. Нека да оставим настрана подпорните стени по плажа и проблемите с канализацията в повечето курорти на брега и се фокусираме върху топлото посрещане, отличното обслужване, добрите цени и невероятна атмосфера. Вероятно това е причината цели 10 полета с туристи да изберат България за почивка. А ние се надяваме това раздвижване, което наблюдаваме в момента, да продължи до края на откомври, защото страната ни е готова да посреща ентусиасти, които нямат против да се препичат на плажа дори при температури около 10 градуса.

 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама