Френски премиер влиза в затвора заради фиктивна работа за жена му

15:59, 29 юни 20 / Свят 25 1570 Шрифт:
Редактор:

Бившият френски премиер Франсоа Фийон бе осъден днес на 5 години затвор - 3 от тях условно - и глобен с 375 хиляди евро заради злоупотреба с обществени средства.

Освен това му е забранено да се кандидатира на каквито и да е избори в следващите 10 години.

Съпругата му Пенелопи получи 3-годишна условна присъда лишаване от свобода и същата глоба, съобщава "Дневник".

Скандалът избухна през 2016 г. и провали кандидатурата му за президент на Франция за изборите през май 2017 г. Преди това премиерът по времето на президента Никола Саркози бе смятан за фаворит, но бе победен още на първия тур и в Елисейския дворец влезе Еманюел Макрон.

Пренареждането на френския политически пейзаж продължава

Тогава имаше разкрития, че близкият с руския президент Владимир Путин политик е злоупотребил със стотици хиляди евро обществени средства, платени на родената му във Великобритания съпруга чрез назначаването ѝ на практически фиктивния пост на парламентарен помощник.

"Заплащането не е съответствало на свършената работа. Господин Фийон я е наел за безполезна позиция", заяви днес председателят на съдебния състав.

Фийон до последно отричаше да е виновен и навремето отхвърли натиска в партията си да оттегли кандидатурата. Сега и съпругата му е осъдена за съучастие в злоупотреби и прикриването им.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама