„Кръв от къртица” ще се превърне във филм

16:04, 29 юни 20 / Култура 25 2601 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Филмова версия на разказа „Кръв от къртица” от Здравка Евтимова ще бъде създадена с държавно финансиране, стана ясно след първата сесия на комисията за художествено кино към НФЦ. Късометражната продукция е с режисьор Милена Андонова, съобщи „Площад Славейков“.

Дебюта си като режисьор с държавна подкрепа ще направи и Къци Вапцаров. Предстоящият му пълнометражен филм е озаглавен „Добри родители”, а сценарият също е дело на шоумена. Това е единственият дебют, минал през ситото на художествената комисия.

Снимка: Pixabay

В конкурса за пълнометражни филми на стойност над 600 хил. лв. са допуснатидва проекта – „Стадото” на Милко Лазаров и „Ало” на Стефан КомандаревСъс сума под 600 хил. лв. ще бъдат подпомогнати проектите „Притури се планината” с реж. Илиян Метев, „Диви ягоди” с реж. Татяна Пандурска и „Черни пари за бели нощи” с реж. Кристина Грозева и Петър Вълчанов.

Интересен е списъкът с филмови проекти, които ще получат средства, за да развият сценариите си. Сред тях е адаптацията по романа „Остайница” на Рене Карабаш, който ще бъде филмиран от Костадин Бонев. В този списък са и проектите „Инвалид” със сценарист Калин Терзийски и продуцент Силвестър Силвестров, както и „Дъщерята на генерала” със сценарист Милена Фучеджиева и продуцент Галина Тонева. Нов филм подготвят и Ники Илиев и Башар Рахал – и двамата са и сценаристи, и продуценти на бъдещата продукция „Без крила”.

Много повече са отхвърлените от художествената комисия на тази сесия сценарии и проекти. Сред тях са проект по книгата „Светове” на Владимир Зарев, който е и автор на сценария, екранизация на романа за Гео Милев „Една и съща нощ” на автора и сценарист Христо Карастоянов, както и подготвени изцяло проекти на режисьори като Мариан Вълев, Димитър Коцев-Шошо, Светослав Овчаров, Георги Дюлгеров, Киран Коларов, Емил Спахийски… Не е отпуснато финансиране и за филмовата версия на сериала „Под прикритие”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама