Иран издаде заповед за арест на Доналд Тръмп, търсят помощ от Интерпол

17:24, 29 юни 20 / Свят 25 1626 Шрифт:
Редактор:

Ирански прокурор заяви, че страната е издала заповед за арест на президента на Съединените щати Доналд Тръмп за ролята му в убийството на водещ военен командир по-рано тази година, съобщи в. „Индипендънт“.

Техеранският прокурор Али Алгасимер каза, че международната „червена“ заповед включва Тръмп и още 35 души, за които се твърди, че са замесени в удара с дрон на 3 януари, при който беше убит генерал Касем Солеймани, командир на действащите зад граница ирански сили, съобщи агенция ИРНА.

„Тридесет и шест души, участвали в убийството на Хадж Касем, бяха идентифицирани, включително политически и военни служители от Съединените щати и други правителства“, цитира ИРНА думите на прокурора , който допълва, че имената са подадени на Интерпол, съобщава БГНЕС.

Няма никакъв шанс Интерпол или която и да е друга правоприлагаща агенция да предприеме действия по поръчката, която произтича от решение на Тръмп и твърдолинейни идеолози, оформящи политиката му към Иран да убие Солеймани извън международното летище в Багдад.

Но действията на иранските власти служат за отвличане на вниманието от провалите на правителството в критичен момент, твърди „Индипендънт“.

Болтън: Тръмп не е годен за президент

Икономиката на страната е в много тежко състояние заради строгите американски санкции, ограничаващи способността на Иран да прави бизнес с други държави и последиците от пандемията на коронавирус, която драстично забави вътрешната икономика. Изправена пред икономическия срив, администрацията на президента Хасан Рухани се противопостави на здравните експерти и започна да разрешава на бизнеса да се отвори отново, предизвиквайки възраждане на коронавируса.

След като паднаха до 34 съобщени за смърт от коронавируса за ден през май, смъртните случаи се покачиха обратно, като най-малко 144 смъртни случая бяха съобщени в неделя, най-високата след пика на пандемията в началото на април. В понеделник мрачната статистика достигна достигна 162.

Обвиненията срещу Тръмп и неговото обкръжение също възкресяват спомени за убийство, което за кратко галванизира и обедини големи сегменти от иранското население.

Заповедта идва в момент, когато Тръмп е изправен пред действия срещу пандемията на коронавирус, расовото напрежение в САЩ и противоречията на световната сцена, което го направи особено непопулярен в страната му и в чужбина. Проучване, публикувано в понеделник от Европейския съвет по външни работи, показа, че възприемането на САЩ в страните от ЕС се е влошило значително поради работата на Тръмп срещу коронавирусната пандемия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама