Меркел и Макрон се надяват на сделка за бюджета и за възстановителния фонд на ЕС

21:57, 29 юни 20 / Свят 25 1886 Шрифт:
Редактор:

Германският канцлер Ангела Меркел изрази надежда, че държавите членки на Европейския съюз ще преодолеят различията си по многогодишния бюджет от над 1 трилион евро, както и за фонда за възстановяване от коронаврусната криза по време на срещата на върха, която ще се състои следващия месец.

Остават да се проведат "безброй преговори", заяви Меркел на съвместна пресконференция с гостуващия в двореца "Мезеберг" край Берлин френски президент Еманюел Макрон, но добави: "Надяваме се, че можем да намерим решение, дори ако все още има да извървим дълъг път", съобщава БНР.

Лидерите на ЕС се съгласиха по-рано този месец, че са необходими спешни действия, за да бъдат измъкнати засегнатите от коронавируса европейски икономики от най-дълбоката рецесия след Втората световна война.

Европейските лидери ще се стремят да преодолеят различията на срещата на върха на 17 и 18 юли във връзка с предложението на ЕК да заеме от парични пазар 500 милиарда евро за нов фонд за възстановяване, който ще помогне за възраждането на икономиките, които са най-силно засегнати от коронавируса, по-специално тези на Италия и Испания.

От своя страна Еманюел Макрон повтори позицията си, че на срещата на върха през юли може да се постигне споразумение за бюджета на ЕС и за фонда за възстановяване. Той каза, че фондът трябва да включва 500 милиарда евро безвъзмездни средства за най-засегнатите страни.

"За канцлера на Германия и за мен това е абсолютен приоритет", посочи Макрон и добави: "Без това Европа не би се изправила пред предизвикателството".

През май двамата лидери предложиха съвместен план за отпускане на 500 млрд. евро помощ на страните с най-силно засегната икономика от коронавирусната пандемия. В крайна сметка Европейската комисия увеличи този финансов спасителен пакт до 750 млрд. евро, като от тях 500 млрд. евро ще се отпуснат безвъзмездно, а 250 млрд. евро под формата на заеми.

Все още обаче не е ясно дали този план ще бъде одобрен на срещата на върха към средата на следващия месец, тъй като Австрия, Холандия, Швеция и Дания обявиха многократно, че няма да го подкрепят.

Меркел: ЕС е изправен пред много, много трудни времена

На днешната среща в Берлин само дни преди предстоящото на 1-ви юли ротационно германско председателство на ЕС, Меркел и Макрон обсъдиха и борбата с Covid-19, както и отношенията на Европа с останалия свят.

"Това е тежък период за Европейския съюз, но трябва да положим усилия за излизане от кризата", посочи Меркел и допълни, че двамата лидери са обсъдили и връзките на ЕС със САЩ и Китай.

Френският президент пък отбеляза, че една от основните теми на днешната среща е била и въпроса с Брекзит, като той подчерта, че ЕС няма да допусне Великобритания да има достъп до европейския пазар, без страната да спазва установените правила.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама