Само за 20 дни: връчиха фишове и глоби за над 1.5 млн. лв. по границите

09:55, 30 юни 20 25 1424 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Само за периода от 1 до 23 юни на водачи, преминаващи през граничните пунктове са връчени 11 347 електронни фиша  за над 1.5 млн. лв., предаде БГНЕС.

Това стана възможно чрез въвеждането на новата Автоматизирана информационна система „Граничен контрол“, която има за цел да повиши събираемостта на наложените глоби от водачите на МПС, които имат желание да напуснат страната.

Шофьорите ще проверяват за невръчени глоби чрез портала на МВР

Според коментари от представители на опозицията в парламента с налагането на този вид пречка пред напускащите страната се възпрепятства тяхно основно право – на свободно движение в ЕС. Вътрешното министерство, обаче, категорично отхвърля тези обвинения с мотива, че служителите на министерството само връчват административно-наказателните документи на водачите, като с това не ограничават свободното им придвижване.

При връчването на наказателните постановления глобата с тях не става автоматично изискуема, а се взимат предвид процесуалните срокове по влизане в сила, и сроковете за доброволно заплащане. След изтичане на законовите срокове, обаче, глобата става изискуема, за което държавата е предвидила налагането на принудителни мерки като временно отнемане на шофьорската книжка и временно спиране от движение на автомобила до заплащане на съответната глоба, сочи справката на МВР.

Тити Папазов с поредно нарушение на пътя

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама